GROEPSAANKOOP

Dossier aangeboden door Provincie Antwerpen.

© Groepaankoop

Zo makkelijk kan besparen zijn

Lees hier hoe u geld kunt besparen en tegelijk iets positiefs kunt doen voor het milieu.

Dossier aangeboden door Provincie Antwerpen.

Zo makkelijk kan besparen zijn

We jagen massaal op solden, we rijden straten om voor goedkopere brandstof en we letten op elke eurocent in de supermarkt. Toch is 37% van de Vlaamse gezinnen nog nooit van elektriciteitsleverancier veranderd. Nochtans kunt u zo tot 300 euro per jaar besparen.

Minder consumeren

De opwarming van de aarde is een feit. Overheden, bedrijven en burgers kunnen allemaal hun steentje bijdragen om een verdere klimaatsverandering te voorkomen. Volgens een enquête van Ivox is 62,7% van de Vlamingen ervan overtuigd dat we anders moeten gaan leven en minder zullen moeten consumeren.

Wat doet u voor het milieu?

Hoe brengen ze dat in de praktijk? 80% van de mensen let zeer aandachtig op het energielabel van nieuwe huishoudapparaten. Hoe beter het label, hoe minder het verbruik. Dat is dus zowel goed voor uw budget als voor het milieu. Maar liefst 60,9% van de Vlaamse consumenten zegt bewust seizoensgebonden fruit en groenten van eigen bodem te eten (goed voor de portemonnee en veel minder transportkosten).

De fun-factor

Het is makkelijker om iets voor het milieu te doen als het geen of weinig moeite kost, en nog makkelijker als het plezier en/of geld oplevert. Dat verklaart wellicht waarom steeds meer mensen de auto aan de kant laten staan en de (al dan niet elektrische) fiets gebruiken. Zonnepanelen zijn nog zo’n win-winsituatie, zeker sinds ze ook zonder overheidssubsidies een mooie financiële return geven.

Kies voor vertrouwen

De ingreep die het minste kost en in verhouding veel kan opleveren, is veranderen van energiecontract. Maar hoe moet u kiezen? Ondertussen zijn er vele - ook commerciële - prijsvergelijkers op de markt, naast het huis van vertrouwen VREG, de officiële Vlaamse regulator van de energiemarkt. Om zeker te zijn dat u de juiste keuze maakt, vertrouwt u best op de V-test van VREG. Of u maakt het zich makkelijk door te opteren voor de groepsaankoop van groene stroom en gas door de Provincie Antwerpen.

Kwaliteitseisen

De Provincie Antwerpen laat alleen energiebedrijven meedingen die voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen, zoals de levering van 100% gecertificeerde groene stroom.

De Provincie Antwerpen werkt hiervoor samen met het gespecialiseerd onafhankelijk bureau iChoosr. Zo weet u zeker dat u in alle objectiviteit kunt kiezen voor de energieleverancier die als goedkoopste en beste uit de energieveiling komt. Maar liefst 287.000 gezinnen gingen u al voor de voorbije zes jaren en realiseerden een gemiddelde besparing van 200 euro per jaar.