Fien Troch wint Zilveren Leeuw in Venetië

Foto: EPA

Fien Troch wint Zilveren Leeuw in Venetië

Print

Fien Troch heeft voor haar film Home de prijs voor beste regie gewonnen in het zijprogramma ‘Orrizonti’ op het filmfestival van Venetië. Ze was nooit eerder in Venetië.

De Belgische regisseuse bedankte op het podium uitvoerig haar man, monteur en coscenarist Nico Leunen om zijn geduld “ook al was ik niet altijd gemakkelijk”.

Samen met 17 andere speelfilms maakte Home deel uit van de Orizzonti Competitie, een staalkaart van de meest recente trends in internationale cinema.

Home werd in Venetië enthousiast onthaald. De film vat iets heel aparts van de soms toch bizarre verhouding tussen moeders en hun adolescente zonen, opgesloten in de luxe van de middenklasse. Het is haar vierde film, na Een ander zijn geluk, Unspoken en Kid.

“Toen we het nieuws van de selectie vernamen was het al feest, maar nu is het hek helemaal van de dam”, reageert Fien Troch vanuit Venetië. “Je werkt jaren aan een project en dan is zo’n prijs een zeer welkome garantie dat je film een mooi leven tegemoet gaat.”

Na de wereldpremière van de film in Venetië gaat het verder naar Toronto waar Home komende dinsdag voorgesteld wordt binnen het onderdeel Platform.

Nu in het nieuws