Honderden Mechelaars verwelkomen ‘opblaasbare vluchteling’ met luid applaus

Print
Mechelen -

In Mechelen is, met enige vertraging, de Inflatable Refugee aangekomen. Een opblaasbare figuur van zes meter hoog, die een vluchteling voorstelt.

De intrede van de Inflatable Refugee is de pré-opening van het stadsfestival Op.Recht.Mechelen dat volgend weekend van start gaat naar aanleiding van de 400ste verjaardag van de vestiging van de Grote Raad in het Hof van Savoye, beter gekend als het Mechelse gerechtshof.

Geen naam

Honderden Mechelaars verwelkomen ‘opblaasbare vluchteling’ met luid applaus
Bart Peelman en Dirk Schellekens Foto: LDN

De reuzenpop kreeg bewust geen naam zeggen het Antwerpse kunstenaarsduo Dirk Schellekens en Bart Peelman. “Wij hebben hem zo groot gemaakt omdat hij dan symbool staat voor hoe wij het Westen naar hem kijken. Als kunstenaars stellen wij ons de vraag of hij een levensgroot probleem is of een zeer grote opportuniteit”, zeggen de kunstenaars.

De Inflatable Refugee werd in de vroege namiddag opgeblazen aan het Keerdok aan het Rode Kruisplein. Daar werden nog wat rondjes gevaren om het goede evenwicht te zoeken, maar daarna koos de vluchteling de Mechelse binnendijle, richting Haverwerf waar hij de hele maand zal liggen om in oktober te verhuizen naar het Gerechtshof.

“Wees welkom”

Onder ruime belangstelling en publiek dat luid applaudisseerde toen de Inflatable Refugee werd aangemeerd, verwelkomde burgemeester Bart Somers de reuzenpop op de brug aan de Vismarkt.

“Wees welkom in Mechelen. We zij blij dat je het gered hebt. Veel Mechelaars zijn in het verleden ook uit Mechelen weggevlucht voor de gruwel van de oorlog. Daarom willen we zeker niet wegkijken en zeker nu het aan ons is om u onderdak te bieden”, zei de burgemeester.

Daarmee kan het festival Op.Recht.Mechelen definitief uit de startblokken schieten.

Honderden Mechelaars verwelkomen ‘opblaasbare vluchteling’ met luid applaus
Foto: LDN
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio