Marieke Vervoort sprint door pijngrens naar zilver op Paralympics: “Erg emotioneel”

Print

Marieke Vervoort heeft België een eerste medaille bezorgd op de Paralympische Spelen, en wat voor één! De rolstoelatlete, die aan een progressieve spierziekte lijdt, liet 1:07.62 optekenen en was daarmee tweede in de finale van de 400 meter T52, het goud ging naar de Canadese Michelle Stilwell. Kerry Morgan van Team USA behaalde het brons.

Zoals bekend worden de Paralympische Spelen van Rio de laatste sportieve afspraak voor Marieke Vervoort. “Ik voel dat mijn lichaam het eigenlijk niet meer aankan”, klonk het eerder. “Het wheelen doe ik nog heel graag, maar tijdens de trainingen verlies ik vaak het bewustzijn omwille van de pijn. Mijn lichaam zegt: Stop ermee”, aldus Vervoort, die later op deze Paralympics ook nog de 100m voor haar rekening neemt. Vervoort kende overigens al enkele bange momenten in Rio, waar ze op haar eerste dag ter plaatse een tijdlang moest doorbrengen in een polikliniek.

Marieke Vervoort sprint door pijngrens naar zilver op Paralympics: “Erg emotioneel”
Foto: BELGA

‘The Beast from Diest’ behaalde op de Paralympische Spelen van 2012 in Londen goud op de 100 meter en zilver op de 200 meter. Toen vocht ze telkens een duel uit met Stilwell, die zaterdag dus ook goud pakte.

“Dit is super, de eerste medaille voor België is binnen”, zei een emotionele Marieke Vervoort na afloop. “Dit zijn mijn laatste Paralympische Spelen, ik werkte mijn voorlaatste race op topniveau af. Het ging erg goed, ik heb geen enkele keer moeten bijsturen. 1:07.62 is een heel goede tijd. Er zullen absoluut nog medailles volgen, dan denk ik aan Peter Genyn. Michelle Stilwell moest ik laten gaan. Ze was te snel. So what? Door mijn progressieve spierziekte werd mijn voorbereiding verstoord door pijnopstoten, terwijl mijn tegenstandsters vaak wel normaal kunnen trainen.”

Vervoort zag Stilwell voor het eerst terug sinds 2013, toen ze op het WK in Lyon door de Canadese aangereden werd en een zware schouderblessure opliep. “Bij de opwarming zei Stilwell niets tegen mij. Nadien feliciteerde ze me wel. Maar als ik goud had behaald, was dat waarschijnlijk wel anders geweest.”

“Foute informatie moet rechtgezet worden”

“Toen ik op het podium stond, begonnen de Brazilianen massaal te juichen. Dat deed me wel wat”, vervolgde Vervoort. “Ik was erg emotioneel. Dit zijn mijn laatste Paralympische Spelen, ik werkte mijn voorlaatste race op topniveau af. ‘Het is bijna gedaan’, dacht ik. Het was fantastisch de medaille te krijgen van prinses Astrid. Ze was erg vereerd de eerste Belgische medaille in Rio te mogen overhandigen.”

De internationale media-aandacht voor Vervoort in Rio is enorm, gezien haar standpunt ten opzichte van euthanasie. “Al die journalisten springen nu op me, ik voel me berucht. Ze vechten bijna om een interview met mij te hebben.” ‘Wielemie’ zit echter verveeld met de onjuiste informatie die circuleert. Daarom vindt zondag een persconferentie plaats voor de internationale media. “Overal ter wereld denkt men nu dat ik na Rio euthanasie zal plegen. Dat is absoluut niet zo. Dat moet rechtgezet worden”, besloot Vervoort.

Marieke Vervoort sprint door pijngrens naar zilver op Paralympics: “Erg emotioneel”
Foto: BELGA
Marieke Vervoort sprint door pijngrens naar zilver op Paralympics: “Erg emotioneel”
Foto: BELGA
MEEST RECENT