© AFP

Nederland wil samen met België IS bekampen achter front in Irak

Nederlandse commando’s moeten Iraakse speciale eenheden vlak achter het front gaan helpen in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat IS. De Nederlandse regering wil dit samen met België doen, zo heeft de Nederlandse minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert vrijdag gezegd.

De ‘advice and assist teams’ moeten net achter het strijdtoneel de Iraakse officieren adviseren die de gevechten met IS aansturen, aldus Hennis. Andere landen doen dit al. “We gaan echt naar een andere soort van training en adviseren dan we nu doen”, aldus Hennis.

Nederlandse commando’s trainen al sinds begin 2015 Iraakse special forces. Dat gebeurt echter op een basis even buiten de hoofdstad Bagdad. De Irakezen hebben veel terrein op IS heroverd; nu is er behoefte aan een andere vorm van hulp, aldus de minister. De ministerraad stemde in met verlenging van de missie tot eind 2017, kondigde premier Mark Rutte aan.

In het noorden geven Nederlandse militairen overigens basistrainingen aan Koerdische strijders (peshmerga’s). Daar zijn ook mobiele teams actief die nabij het front peshmerga’s trainen.

In Irak zijn ongeveer 150 Nederlandse militairen aanwezig. Ook gaat een Nederlands tankvliegtuig richting Midden-Oosten. Dit zal gevechtsvliegtuigen van de internationale coalitie tegen IS van brandstof voorzien. Nederland biedt ook militaire steun voor Belgische gevechtsvliegtuigen.

De Nederlandse regering stemde ook in met het sturen van het marineschip Zr. Ms. Rotterdam naar de kust van Libië, om daarop de Libische kustwacht te trainen in het kader van EU-missie Sophia om de migrantenstromen naar Europa tegen te gaan.