© bdd

Lid van Kalasjnikovbende zat zes weken in Nederlandse cel terwijl gerecht hem zocht

Nabil Slimani (32), het voortvluchtig lid van de Kalasjnikovbende, zat tijdens het onderzoek zes weken in een Nederlandse cel zonder dat het gerecht in Turnhout daarvan op de hoogte was.

Ivo Meulemans

Coup de théâtre donderdag in het hof van beroep in Antwerpen. Normaal zou het proces daar starten tegen drie van de vier gangsters uit Nederland die op 23 februari 2015 in Brasschaat en Oud-Turnhout met een kalasjnikov hadden geschoten op acht politieagenten na een mislukte plofkraak op een ING-bank in Breda.

De hoofddader, Yassir Aoulad Abdelaziz (28) uit Amsterdam, had in juni van de strafrechter in Turnhout twintig jaar celstraf kregen voor de moordpoging op de agenten. Zijn kompanen Aymad Amraoui (28) uit Driebergen en Achraf Laarif (28) uit Amsterdam kregen elk achttien jaar. Zij werden met doorweekte kleren opgepakt in een bushalte in Arendonk.

Nabil Slimani kreeg bij verstek dezelfde straf. Zijn DNA werd aangetroffen op een sigarettenpeuk in de asbak van de gestolen Audi RS4.

Opmerkelijk: de verdachte zat in de loop van het onderzoek zes weken in een Nederlandse cel voor andere feiten. Hij zou ook een vast adres hebben gehad, maar is nooit aan ons land uitgeleverd. “Pas anderhalve maand voor het einde van het onderzoek stond hij geseind”, zei meester Luk Delbrouck. “Op dat moment was al langer geweten dat hij de vierde man was.”

Inge Delissen, woordvoerder van het parket in Turnhout, spreekt dat tegen. “De naam van de vierde verdachte was niet vanaf dag één bekend. Het DNA-onderzoek heeft geruime tijd in beslag genomen”, zegt ze. “Op het moment dat de onderzoeksrechter over voldoende aanwijzingen van schuld beschikte, is een Europees aanhoudingsbevel uitgeschreven. Had de verdachte op dat moment nog in een Nederlandse cel gezeten, dan had Interpol dat zeker opgemerkt.”

De voortvluchtige tekende intussen via zijn raadsman verzet aan. Het verzet wordt eind september in Turnhout behandeld. De advocaten van de drie mededaders vroegen het hof te wachten tot die procedure is afgerond. “Ze zaten met vier in de auto”, zei meester Walter Damen. “De zaak is één en ondeelbaar.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio