Hindoes willen dat afbeelding van Ganesha van Belgisch bieretiket verdwijnt

Hindoes willen dat afbeelding van Ganesha van Belgisch bieretiket verdwijnt

Print

Boze hindoes vragen aan de Belgische brouwerij The Musketeers uit het Oost-Vlaamse Ursel om de afbeelding van de god Ganesha van het etiket van haar bier Jack’s Precious IPA te verwijderen. Dat meldt Rajan Zed, de oprichter van de Universal Society of Hinduism, die hindoes van over de hele wereld wil vertegenwoordigen. Zed noemt de afbeelding van Ganesha “zeer ongepast” en vraagt dat de brouwerij haar verontschuldigingen aanbiedt.

Op het etiket is Ganesa te zien met een koksmes en een worst in de handen, en met het label van de brouwerij op het hoofd. Volgens Rajan Zed is het ongepast om hindoeïstische godheden te gebruiken voor commerciële doeleinden, omdat dat de gelovigen kwetst.

“Ganesha wordt zeer diep vereerd in het hindoeïsme en moet vereerd worden in tempels of schrijnen bij mensen thuis, en niet uit commerciële hebzucht worden gebruikt om bier te verkopen”, aldus Zed. “Ganesha verbinden aan een alcoholische drank is bovendien zeer respectloos.”

“Het hindoeïsme is de oudste nog levende en op twee na grootste godsdienst in de wereld, met ongeveer een miljard aanhangers en een rijke filosofische gedachte, en mag niet lichtzinnig worden opgevat. Symbolen van eender welk geloof, groot of klein, mogen niet worden misbruikt”, aldus Zed nog. Ganesha wordt in het hindoeïsme vereerd als god van de wijsheid, die hindernissen wegneemt en die door de gelovigen wordt aangeroepen vooraleer ze beginnen aan een grote onderneming.

Net ode aan Ganesha

Brouwerij The Musketeers zegt niet gecontacteerd te zijn door Rajan Zed, evenmin door andere leden van de hindoegemeenschap. “De brouwerij had bij het creëren van het etiket van Jack’s Precious IPA, qua bierstijl een India Pale Ale, op geen enkele manier de bedoeling om iemand te kwetsen”, zegt het bedrijf in een mededeling. “Integendeel: het bier is een ode aan de Indische olifant Jack, die in 1904 werd geslacht en herleid tot worst nadat de Gentse zoo de deuren moest sluiten. Net daarom koos de brouwerij voor de Ganesha als icoon. De brouwerij wil met dit bier in zijn Belgian Legends-lijn deze olifant en de Gentse legende visualiseren. De brouwerij wil zich excuseren als ze daarmee onbedoeld een gemeenschap kwetst.”

Nu in het nieuws