Paralympische Spelen afgetrapt met spektakel maar ook controverse en zelfs boegeroep

Print
In Rio de Janeiro is vannacht met een groots opgezette openingsceremonie het startschot gegeven voor de 15de Paralympische Zomerspelen. De show in het Maracana-stadion werd gestolen door rolstoelatleet Aaron 'Wheelz' Fotheringham, die met een salto het publiek op zijn hand kreeg, al was er wel een valse noot toen een Wit-Russische atleet met een Russische vlag zwaaide en was er zelfs boegeroep van de Brazilianen...

De ceremonie begon met een video waarin sir Phillip Craven, de voorzitter van het Internationaal Paralypisch Comité, Rio voorstelde, waarna er werd afgeteld naar het échte begin van de ceremonie: de stunt van Aaron Fotheringham. Daarna werd het stadion omgetoverd in een zwembad, waarin de Braziliaanse zwemmer Daniel Dias gracieus zijn kunnen mocht tonen.

Daarna volgde de atletenparade met alle nationale delegaties. Een moment van controverse kwam er toen een atleet uit de Wit-Russische delegatie een Russische vlag bovenhaalde. Aan deze Paralympische Spelen mag geen enkele Russische atleet deelnemen, een gevolg van het dopingschandaal dat ook de Olympische Spelen een tijdlang in de ban hield. De Wit-Russische atleet werd later geïdentificeerd, en de vlag werd in beslag genomen.

Maar het grootste incident volgde pas toen organisatievoorzitter Carlos Nuzman de Braziliaanse regering bedankte. Brazilië verkeert momenteel in een politieke crisis en het publiek reageerde dan ook met een striemend fluitconcert:

Enkele sfeerbeelden van de openingsceremonie:

Zwemmer Sven Decaesstecker mocht de Belgische vlag dragen:

 

We are ready to enter #maracana!!! #teambelgium #beparalympics #poweredbyrio #rio2016???? #proudparalympian #flagbearer

A photo posted by Sven Decaesstecker (@svendecaesstecker) on

De paralympiërs kregen ook steun van atleten uit eigen land:

Meer sportnieuws