© Wim Hendrix

© rr

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Antwerps bedrijfje kan verborgen IS-boodschappen opsporen

Na een programma dat sociale media afschuimt naar IS-berichten, ontwikkelt Textgain nu ook technologie om foto’s van de terreurorganisatie op te sporen. Er is veel interesse van de veiligheidsdiensten.

Sacha Van Wiele

Textgain is een spin-off van de Universiteit Antwerpen. Het is een taaltechnologiebedrijf dat programma’s ontwikkelt die zelf leren en voor doorbraken zorgen in de artificiële intelligentie. Eerder dit jaar kwam Textgain al met een slim programma dat automatisch haatpredikende woorden en combinaties van woorden opspoort op sociale media. Het herkent zo zeer snel propaganda van Islamitische Staat (IS). De sterkte van het programma is dat het in staat is om teksten te interpreteren.

“We trokken met deze technologie al veel aandacht vanuit de veiligheidswereld”, zegt onderzoeker Guy De Pauw van Textgain. Maar deze ontwikkeling ontgaat IS-aanhangers niet. Zij zoeken hun toevlucht tot versleutelde applicaties zoals Telegram, of communiceren ze via beeldmateriaal, wat de computer niet kan ‘lezen’.

Ook hierop heeft Textgain nu een antwoord. Het Antwerpse computerprogramma kan met nieuwe toepassingen als detectiemiddel worden ingezet in de strijd tegen jihadistische propaganda online, ook in beelden of andere ‘versleutelde boodschappen’. Het succes van de ontwikkeling is het herkennen van relevante patronen, en het ‘wegfilteren’ van andere boodschappen, zoals nieuwsberichten. “Veiligheidsdiensten kunnen de gevonden berichten verwijderen of personen en netwerken opsporen die IS-propaganda verspreiden.”