© MAKRO

Media Markt kan Makro redden

Media Markt en Vanden Borre hebben interesse om de elektroafdeling van de Makrowinkels over te nemen. De vakbonden hopen zo het jobverlies bij de winkelketen te beperken.

In juni kondigde Makro aan dat 505 van de 3.000 werknemers in België weg moeten. De groep rond de supermarktketen maakte vorig jaar nog een nettoverlies van 33 miljoen. Woensdag zaten de vakbonden BBTK, LBC en ACLVB voor het eerst samen met de directie van Makro. Er wordt nog niet onderhandeld over een sociaal plan. Dat is voor oktober. De directie moet eerst honderden vragen van de bonden beantwoorden.

Makro wil in de toekomst alleen nog feestartikelen (van ballonnen tot barbecues), producten voor de bouw en verse voeding verkopen. De andere producten verdwijnen of worden uitbesteed. De keten wil zich ook richten op eindverbruikers, en dus minder op professionelen.

Op het overleg met de vakbonden vertelde de directie dat ze voor de uitbating van de elektronica- afdeling al prille gesprekken is opgestart met ketens als Media Markt en Vanden Borre. Het is de bedoeling dat een van die ketens elektronicaproducten zal verkopen in de Makro-winkels. Die elektronica-afdeling komt dan helemaal bovenaan, als een bovenbuur van Makro zeg maar. De vakbonden hopen dat het jobverlies hierdoor minder wordt dan de vooropgestelde 505 banen. Maar dan moeten Media Markt of Vanden Borre wel het Makro-personeel overnemen.

Nu in het nieuws