Sven Nys stelt zijn veldritteam van het nieuwe seizoen voor

Print

Telenet Fidea gaat voortaan door het leven als de Telenet Fidea Lions. Dat maakte de veldritploeg zaterdag bekend tijdens de ploegvoorstelling en fandag aan het Sven Nys Cycling Center in Baal. De Telenet Fidea Lions zijn het allereerste veldritteam met een nickname. “We willen als leeuwen het veld induiken”, aldus sportief manager Sven Nys, die aan zijn vuurdoop begint.

“Ik heb ongelooflijk veel zin in deze nieuwe uitdaging en ik voel me er heel erg goed bij”, vertelt een gemotiveerde Nys. “De adrenaline is ook na de actieve carrière nog zeker aanwezig. Ik ben er klaar voor en ik heb veel sterke mensen rond mij. De basisstructuur was al aanwezig in de ploeg en ik probeer die structuur nog te versterken met mijn eigen ideeën. Wat de nickname betreft vonden we het tijd voor iets nieuws in het veldrijden. En een leeuw is sterk dier.”

Sven Nys stelt zijn veldritteam van het nieuwe seizoen voor
Foto: BELGA

Tom Meeusen blijft ook het komende seizoen het speerpunt van de zwart-gelen. Althans tot 1 januari, want dan komt er met de Nederlander Lars van der Haar een tweede topper bij. “Op Lars is het nog even wachten, maar de voorbije weken op stage werd duidelijk dat de huidige kern helemaal klaar is voor het nieuwe seizoen”, aldus Nys. “Het zal moeilijk worden voor Tom om Wout van Aert meteen te evenaren, maar ook Wout zal niet elke dag even goed zijn. Van de kansen die zich voordoen moeten we proberen optimaal te profiteren. De extra structuur die we aan Tom gegeven hebben, zal hem goed doen.”

“Miss het crossleven niet”

Een half jaar na het einde van zijn carrière ziet Nys er nog altijd even scherp uit. “Ik pas nog in al mijn broeken”, klinkt het. “En op stage heb ik alle trainingen mee afgewerkt. Maar geloof me, ik ben intussen al dertig procent van mijn capaciteiten kwijt. Voorlopig mis ik het actieve crossleven niet. Ik geniet van mijn nieuwe job. Zowel van het management als van het coachen. Ik zal nooit het hele schema van een renner overhoop gooien. Iedere renner is anders, maar de basis is wel dezelfde: eten, slapen en trainen. En op die basis moet je bouwen.”

Meeusen: “Heb mijn limieten nog niet bereikt”

Tom Meeusen begint ambitieus aan het seizoen. “Ik besef dat het heel moeilijk zal zijn om Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Lars van der Haar bij te benen, maar ik ben er wel op gebrand om te laten zien dat mijn limieten nog niet bereikt zijn”, aldus een strijdvaardige Meeusen. “Terwijl sommige jongens als een komeet naar de top schoten, ben ik de laatste drie jaren een beetje blijven hangen. Ik moet nu mijn eigen kwaliteiten terugvinden.”

Meeusen heeft naar eigen zeggen een prima voorbereiding gekend. “Beter kan niet. Ik heb minder wedstrijden gereden en hard aan de conditie gewerkt. En die is goed nu. De voorbije jaren begon ik soms vermoeid aan het seizoen. Ik hoop gewoon op een mooie winter. Met de omkadering zit het alvast prima. Met Sven Nys en Sven Vanthourenhout werd er iets extra toegevoegd aan de ploeg. We worden tot in de puntjes begeleid.”

De eerste maanden van het seizoen moet Meeusen het kopmanschap alleen dragen, maar vanaf 1 januari komt Lars van der Haar erbij. “Telenet en Fidea zijn grote sponsors en enige kopman zijn is dan ook niet altijd gemakkelijk. De voorbije jaren gaf ik al aan open te staan voor de komst van een andere topper. Bovendien kunnen Lars en ik het prima met elkaar vinden. Dat zal dus wel loslopen.”

Sven Nys stelt zijn veldritteam van het nieuwe seizoen voor
Foto: PHOTOPRESS.BE

Van der Haar rijdt in november in Canada

Die van der Haar rijdt in november de GP Quebec en de GP Montreal, hoewel hij momenteel sukkelt met een hamstringblessure. “Als het aan mij lag, zou Lars daar niet rijden”, aldus Sven Nys, sportief manager bij Telenet Fidea Lions. “Een foute keuze wat mij betreft, maar ik kan daar niets aan veranderen. Dit zijn afspraken die met zijn huidige ploeg gemaakt zijn. Hij hoeft zich daar uiteraard niet te forceren, maar het is een pittige reis en die tijd had hij beter kunnen besteden aan zijn revalidatie.”

Van der Haar kampt met een ontsteking aan een pees bij de hamstring. Een gevolg van overbelasting in de maand juni. “Lars heeft toen een grote ronde willen nabootsen door de Ronde van België, de Dauphiné en de Ster ZLM Toer achter elkaar te rijden”, vertelt Nys. “Maar dat bleek geen goed idee, aangezien je in ieder rondje een fris peloton als tegenstand krijgt. De Ster ZLM Toer heeft hij dan ook niet uitgereden.”

Van der Haar nam vervolgens wat gas terug, maar moest begin augustus in de Ronde van Burgos opnieuw de handdoek gooien. Nys: “Rusten, kiné en stelselmatig de trainingsintensiteit weer opbouwen was de boodschap, maar dat schema wordt nu verstoord. De veldritten in Vegas en Iowa kwamen wel sowieso te vroeg. Het wordt nu bekijken of hij de Superprestige in Gieten (2 oktober) haalt.”

Ploeg mannen elite: Tom Meeusen, Jim Aernouts, Toon Aerts, Daan Soete, Thijs Van Amerongen, Corné van Kessel, Lars van der Haar (vanaf 01/01/2017).

Ook scoren met jeugd en vrouwen

Niet alleen de mannen elite, maar ook de vrouwen en jeugd kwamen zaterdag aan bod tijdens de ploegvoorstelling en fandag van Telenet-Fidea Lions in het Sven Nys Cycling Center. Ellen van Loy en Jolien Verschueren zijn de smaakmakers bij de vrouwen, Quinten Hermans moet scoren bij de beloften.

Sven Nys stelt zijn veldritteam van het nieuwe seizoen voor
Foto: BELGA

Jolien Verschueren staat voor het jaar van de bevestiging. De 26-jarige kleuterjuf brak vorig seizoen door met zeven zeges, waaronder de prestigieuze Koppenbergcross. “Ik heb mezelf vorig jaar verbaasd, maar nu moet ik inderdaad bevestigen. En dat mag zich vertalen in een aantal zeges. Ik denk dat ik die ambitie wel mag hebben. Vooral in de wedstrijden die me liggen, zoals Oudenaarde en Ronse, hoop ik weer op de afspraak te zijn.”

Met de komst van Sven Nys en Sven Vanthourenhout waait er een nieuwe wind door de ploeg en dat kan Verschueren alleen maar toejuichen. “Hun komst is een absolute meerwaarde. Wij werken vooral nauw samen met Sven Vanthourenhout en de contacten lopen erg vlot. Ik heb al veel van hem kunnen leren op het vlak van techniek. Dat is toch nog altijd een werkpunt voor mij.”

Van Loy: “Zowel fysiek als mentaal zit het goed”

De 35-jarige Ellen van Loy kon vorig seizoen met twee zeges en een resem podiumplaatsen een seizoen lang wedijveren met de wereldtop. “Of ik nog beter kan? Dat valt af te wachten, maar makkelijk zal het niet zijn”, aldus Van Loy. “Net zoals vorig seizoen zal ik ook nu zes maanden halftijds werken. Die routine is intussen ingebakken. Ik heb naast mijn werk voldoende tijd om te trainen en mij klaar te stomen. De voorbije stage heeft me in ieder geval veel vertrouwen gegeven. Zowel fysiek als mentaal zit het goed.”

Bij de beloften kroonde Quinten Hermans zich vorig seizoen tot Europees kampioen en enkele maanden later werd de Limburger derde op het wereldkampioenschap in Heusden-Zolder. Hermans hoopt opnieuw een stap voorwaarts te zetten. “Maar ik kies bewust nog voor een volledig seizoen bij de beloften”, aldus Hermans. “Omdat de concurrentie daar sterk is. Eli Iserbyt en ik kunnen voor een mooie tweestrijd zorgen. Ik ben er klaar voor. Zonder mijn eigen sterke punten uit het oog te verliezen, heb ik deze zomer vooral aan mijn explosiviteit gewerkt.”

Vrouwen: Jolien Verschueren, Ellen van Loy, Loes Sels, Fleur Nagengast

Beloften: Quinten Hermans, Thijs Aerts, Nicolas Cleppe, Kobe Goossens

Junioren: Yentl Bekaert, Andreas Goeman, Jarne Driesen, Arne Vrachten, Gianni Siebens .

Meer sportnieuws