© Dick Demey

Politieke partij ISLAM promoot thuisslachtingen, GAIA razend

Dierenrechtenorganisatie GAIA onderneemt stappen tegen de politieke partij ISLAM omdat die “misleidende informatie verspreidt die mensen aanzet tot illegale praktijken”. ISLAM verdeelde tienduizenden pamfletten waarin staat dat thuis slachten wettelijk mag.

Sacha Van WIele

ISLAM is vooral actief in Brussel en heeft daar ook verkozenen. In aanloop naar het Offerfeest verdeelt de partij pamfletten over het ritueel slachten van dieren.

“Sinds enkele weken verdelen we tienduizenden pamfletten in heel België”, zegt ISLAM-ondervoorzitter Michel Dardenne. “Het pamflet legt uit dat elke burger een dier thuis mag slachten.” Daarbij wordt verwezen naar de Belgische en Europese wetgeving.

Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA, is niet te spreken over het initiatief. “We ondernemen zeker stappen, maar onderzoeken nog welke”, zegt Vandenbosch. “Het is schandalig dat deze partij mensen aanzet om thuis te slachten en dus om een misdrijf te plegen. Het is een zoveelste bewijs dat fundamentalisten niet bereid zijn om de wetgeving na te leven.”

Het ritueel slachten van dieren moet altijd in een erkend slachthuis gebeuren.

ayer_4235",wid:"_1467261",uiconf_id:"21813201",flashvars:{doubleClick:{plugin:!0,adTagUrl:prerollUrl},vast:{plugin:!0,postrollUrl:prerollUrl.replace("preroll","postroll"),loadAdsOnPlay:!0},adsOnReplay:!0,metadataProfileId:3063771,requiredMetadataFields:!0},cache_st:"1406844806",entry_id:"0_sdwllfi4"}),kWidget.addReadyCallback(function(e){function a(e){gemiusStream.event("21813201",r,l,e);var n=a.caller.toString();console.log("gemiusStream.event: "+e+"@"+l+"sec - totalTime: "+i+"sec - Caller: "+n)}var n=document.getElementById(e),r="0_sdwllfi4",t="nGEwQsgXJ7hprExa7E7U9MdvHZF8JkboWpPj7lWEnH3.G7",l=0,i=0,o=0,d="undefined"==typeof MEDIAHUIS?"nw":MEDIAHUIS.config.page_sectionname,c=[{name:"_SCT ",value:"news"},{name:"se",value:d},{name:"ct",value:"nw"},{name:"st",value:"vid.wex.frag.vod.free"},{name:"tv",value:"news"}];n.kBind("metadataReceived",function(){var e,a=n.evaluate("{mediaProxy.entryMetadata}");i=n.evaluate("{mediaProxy.entry.duration}");var r=document.getElementsByClassName("video-source-origin");if(r.length>0)for(var t=r.length;t>=r.length;t--){var l=r[t-1];l&&l.parentNode.removeChild(l)}if(a&&a.Source){var o=a.Source;switch(o){case"ATV":e="atv";break;case"TVL":e="tvl";break;case"TVO":e="tvoost"}if(e){var d="www."+e+".be",c=document.createElement("div"),s=n.parentNode;c.className="video-source-origin",c.innerHTML="Bekijk meer video's van "+o+' op

",s.parentNode.insertBefore(c,s.nextSibling)}}}),n.kBind("playerUpdatePlayhead",function(e,a){l=l!=Math.round(e)?Math.round(e):l}),n.kBind("changeMedia",function(e,a){gemiusStream.closeStream("21813201",r,l),r=e.entryId,gemiusStream.newStream("21813201",r,i,c,[],t)}),n.kBind("playerStateChange",function(e){"buffering"!=e&&("playing"==e&&0==l&&o||(i>l&&a(e),0==l&&"playing"==e&&(o=1)))}),n.kBind("doStop",function(e,n){i>l&&a("stopped")}),n.kBind("seeked",function(e){i>l&&(l=e,a("seekingStarted"))}),n.kBind("playerPlayEnd",function(e,n){a("complete")}),n.kBind("doReplay",function(e,n){gemiusStream.closeStream("21813201",r,l),l=0,r=e.entryId,gemiusStream.newStream("21813201",r,i,c,[],t),a("playing")})})

Bewust verwarring zaaien

“Een boer mag bijvoorbeeld wel een dier thuis slachten voor eigen consumptie, maar ook dan moet het dier worden verdoofd. Die politieke partij poogt nu bewust verwarring te zaaien onder de moslimgemeenschap”, aldus de GAIA-voorzitter.

Ook Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) tilt zwaar aan het initiatief. “Ik veroordeel in strenge bewoordingen deze bewuste misleiding”, zegt Weyts.

Het Offerfeest valt dit jaar op 12 september, heeft de Moslimexecutieve beslist. Het Offerfeest wordt gevierd ter nagedachtenis aan Ibrahim, die bereid was om zijn zoon te offeren, maar uiteindelijk een schaap slachtte.

Lees het hele verhaal in de weekendkrant van Gazet van Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER