© BELGA

Scholz van Standard wordt geschorst, Charleroi krijgt boete

De Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft Alexander Scholz, de centrale verdediger van Standard Luik, vrijdag twee speeldagen schorsing en 800 euro boete opgelegd voor een overtreding in de match tegen Sporting Charleroi (0-0) op de vierde speeldag in de Jupiler Pro League. De Karolo’s moeten dan weer 500 euro boete betalen voor het wangedrag van supporters tijdens diezelfde wedstrijd.

Scholz brak in het slot van de doelpuntenloze derby tegen Charleroi een countermogelijkheid af door middenvelder Clément Tainmont met een vliegende tackle onderuit te halen. Scholz kwam te laat, raakte geen bal en was bovendien de laatste verdediger, maar scheidsrechter Frederik Geldhof floot geen overtreding. De Reviewcommissie wilde de actie van de 23-jarige Deen niet onbestraft voorbij laten gaan en daagde Scholz alsnog voor de Geschillencommissie.

Ter zitting vorderde het Bondsparket drie speeldagen schorsing (waarvan twee effectief) en 600 euro boete. De Geschillencommissie behield de effectieve speeldagen schorsing en verhoogde de geldstraf tot 800 euro. “Uit de tv-beelden maakt de commissie op dat Scholz een tackle met grote intensiteit en met het been omhoog uitvoerde. Daardoor bracht hij de fysieke integriteit van Tainmont in gevaar. De commissie ziet duidelijk dat de tackle te laat werd ingezet en dat Scholz de bal op geen enkele manier kon recupereren. De arbiter heeft de fase in kwestie compleet verkeerd beoordeeld”, stelt de Geschillencommissie, die rekening hield met het gunstige disciplinaire verleden van de centrale verdediger. Scholz is behoudens een eventuele beroepsprocedure geschorst voor de thuiswedstrijd tegen KRC Genk (11 september) en de partij op bezoek bij Lokeren (18 september).

© Photo News

In diezelfde match op Sclessin werd Bengaals vuur afgestoken in het bezoekersvak. Een vuurpijl kwam zelfs in de supporterstribunes van de Luikenaars terecht. Hoewel scheidsrechter Frederik Geldhof de wedstrijd niet stillegde, werd Sporting Charleroi door het Bondsparket alsnog voor de Geschillencommissie opgeroepen. De voorlopige leider in de Jupiler Pro League werd veroordeeld tot het betalen van een boete van 500 euro, nadat ook het Bondsparket een geldstraf had voorgesteld.

“De commissie stelt vast dat de feiten de match niet hebben beïnvloed en oordeelt dat een boete voldoende is”, klinkt het. De feiten doen denken aan de wedstrijd Charleroi-Standard (2-3) van vorig seizoen. Op 25 oktober 2015 werd die partij bij een 2-1 stand stilgelegd nadat de zoveelste vuurpijl op het speelveld was gegooid. De Rouches moesten toen een thuismatch achter gesloten deuren afwerken.

Meer voetbalnieuws