Haven van Antwerpen investeert voor het eerst in haven in West-Afrika

Archiefbeeld. Foto: BELGAIMAGE

Haven van Antwerpen investeert voor het eerst in haven in West-Afrika

Print

De haven van Antwerpen gaat voor het eerst, via dochter PAI (Port of Antwerp International), financieel investeren in een haven in West-Afrika. Het gaat om de haven van San Pedro in Ivoorkust, de belangrijkste cacaohaven ter wereld. De overeenkomst werd donderdag ondertekend tijdens de missie van Vlaams minister Ben Weyts.

San Pedro is nu nog een relatief kleine haven, met een overslagcapaciteit van 4,9 miljoen ton. De haven groeide de afgelopen jaren sterk en zit nu aan haar maximumcapaciteit. Ze wil dan ook graag uitbreiden. Het potentieel is er alvast: San Pedro ligt in het zuidwesten van Ivoorkust en ligt dicht bij de cacao- en rubberplantages en bij de mijnen. Ze wil graag ook fungeren als poort van en naar Liberia, Guinee en Mali.

San Pedro heeft een ambitieus investeringsprogramma opgesteld, met de uitbreiding van de containerterminal, de bouw van twee polyvalente terminals, een logistiek platform, de aanleg van een industriezone van 150 hectare en een opslagplaats voor mineralen.

San Pedro Logistique

Deze investeringen gebeuren bij voorkeur via publiek-private samenwerking en dan komen de Belgische bedrijven in beeld. Zo investeert PAI (35 procent) samen met Sea-Invest (65 procent) bijna 6 miljoen euro in het logistiek platform ‘San Pedro Logistique’. De bouw van het platform zou begin volgend jaar starten en rond de zomer afgerond moeten zijn.

Voor PAI is het een eerste financiële investering in de regio. “We werken al sinds 2011 samen met San Pedro en geloven sterk in dit verhaal”, verklaarde Nico Vertongen van PAI. “Bovendien zijn er hier heel wat bedrijven actief die ook in de haven van Antwerpen aanwezig zijn, zoals Katoen Natie en rederij MSC.”

Het logistiek platform zal gezamenlijk worden uitgebaat door Sea-Invest en door PAI. Er zullen onder meer ingevoerde meststoffen worden opgeslagen, net als de klassieke exportproducten uit het hinterland van San Pedro.

Sea-Invest is al zo’n tien jaar aanwezig in Ivoorkust. Het bedrijf dat gespecialiseerd is in de exploitatie van terminals is nu een van de grootste Belgische investeerders in het West-Afrikaanse land. Sea-Invest is onder meer aanwezig in de haven van Abidjan en heeft voor honderden miljoenen euro’s aan projecten in de pipeline zitten.

Nu in het nieuws