© AP

© AP

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Vermoedelijk brein gijzeling Bangladesh gedood

In een vuurgevecht met de ordediensten zijn drie vermoedelijke terroristen gedood in Bangladesh. Volgens de politie is een van de doden het vermoedelijke brein achter de aanslag begin juli op een restaurant in Dhaka waar 20 burgers bij omkwamen, vooral buitenlanders.

Het vuurgevecht brak zaterdagochtend uit toen de politie een raid uitvoerde op een schuilplaats van militanten in Narayanganj, op 20 kilometer ten oosten van Dhaka. Het vuurgevecht duurde zowat een uur.

Onder de doden is Tamim Chowdhury, die zowel de Canadese als de Bengalese nationaliteit had en sinds de aanslag in Dhaka werd gezocht. ‘Tamim Chowdhury is dood’, aldus een politieofficier. ‘Hij is het brein van de aanslag in Gulshan (in Dhaka) en de leider van JMB (Jamaeytul Mujahdeen Bangladesh).’

JMB is een lokale islamistische beweging, die verboden is in Bangladesh. De groepering wordt beschuldigd van de moord op tientallen buitenlanders of leden van religieuze minderheden.

Bij de gijzeling in Dhaka doodden begin juli minstens vijf terroristen twintig mensen in het restaurant Holey Artisan Bakery, in de wijk Gulshan. De slachtoffers waren negen Italianen, zeven Japanners, twee Bengalezen, een Amerikaanse en een Indiase. Ook twee agenten en vijf terroristen kwamen om.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER