© Belga

RACING GENK - LOKOMOTIVA ZAGREB: 2-0

Volwassen Genk zet Zagreb opzij en mag naar groepsfase Europa League

Racing Genk heeft zich voor het eerst in drie jaar kunnen plaatsen voor de groepsfase van de Europa League na een 2-0 zege tegen Lokomotiv Zagreb. Aly Samatta zorgde al na twee minuten voor de 1-0, Bailey besliste de wedstrijd kort na rust. Genk had in de heenmatch 2-2 gelijk gespeeld na een straffe comeback van Zagreb na rust, maar dat kunstje konden de Kroaten ditmaal niet overdoen. Vrijdag zit Genk, samen met Standard, AA Gent en Anderlecht in de potten bij de Europa League-loting.

jtp

Never change a winning team, zo dacht Genk-trainer Peter Maes terecht. Hij stuurde dan ook dezelfde ongewijzigde elf op het veld die afgelopen weekend overtuigend met 0-3 wonnen tegen Lokeren. Leandro Trossard kreeg dus de voorkeur op de afscheidnemende Neeskens Kebano voor de plaats van de geblesseerde Thomas Buffel. Aly Samatta, vorig weekend goed voor twee doelpunten, leidde de Genkse aanval. Bij Zagreb één wissel in vergelijking met de heenmatch, Luka Capan nam zijn plaats weer in na schorsing.

Te vroeg gestart

Racing Genk had zich vorige week al bijna kunnen verzekeren van Europees voetbal, want na vijftig minuten voetballen stonden de Limburgers al 0-2 voor, maar thuisploeg Lokomotiv Zagreb sleurde alsnog een 2-2 gelijkspel uit de brand. Geen man overboord voor Peter Maes en co, want met de twee doelpunten op verplaatsing had het nog altijd de beste papieren om zich voor de eerste keer in drie jaar te plaatsen voor de groepsfase van de Europa League.

De toeschouwers in de Luminus Arena zaten hopelijk snel klaar voor de wedstrijd, want de Schotse scheidsrechter John Beaton floot de wedstrijd drie minuten te vroeg op gang. Bijzonder vreemd in de anders zo gestroomlijnde Europese wedstrijden. Gelukkig was Genk-aanvaller Aly Samatta wakker en bij de les, hij jaste al na één minuut spelen de 1-0 onhoudbaar tegen de netten. Het was zowat het enige wapenfeit het vermelden waard in de eerste helft.

Bailey beslist

Het was dan wel broeierig heet in de Luminus Arena, van wat Zagreb op de mat legde kregen we het niet warm. Een uitgespeelde kans van smaakmaker Fiolic, die doelman Bizot omspeelde maar niet kon afwerken, was de enige grote kans voor de Kroaten in de eerste helft. Bockaj probeerde het eens van afstand, Peric kreeg een hoekschop niet tussen het kader. Genk speelde de eerste vijfenveertig minuten volwassen uit en stond halfweg verdiend met anderhalf been in de groepsfase van de Europa League.

Het bleef oppassen voor Genk, want vorige week speelde Zagreb een bijzonder sterke tweede helft. Toen kwam Genk na twee minuten 0-2 voor, ook nu kreeg de wedstrijd hetzelfde spelverloop. Leon Bailey ging met de bal aan de haal en bezorgde Genk na een flitsende individuele actie de 2-0 voorsprong met een plaatsballetje.

Deze nieuwe klap kwam Zagreb niet meer te boven, de wedstrijd verzandde snel in middenveldspel door heel wat kleine foutjes. Leon Bailey mankte een kwartier voor tijd nog geblesseerd naar de kant en werd vervangen door Neeskens Kebano. De Congolees mocht nog een laatste keer zijn kunstjes vertonen in Limburg voor hij verhuist naar de Engelse tweede klasse. Genk speelde de wedstrijd makkelijk uit, en plaatst zich dus voor het eerst in drie jaar voor de groepsfase van de Europa League.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio