Fietspunten aan Kempense stations gered

Mols schepen van Mobiliteit Paul Vanhoof bij het Fietspunt aan het station van Mol. Foto: tommy maes

Fietspunten aan Kempense stations gered

Print
Herentals / Turnhout / Mol / Geel -

De ‘Fietspunten’ aan de stations van Turnhout, Herentals, Geel en Mol blijven ook na 1 september open. Het provinciebestuur en de gemeenten engageren zich daarvoor. Er komt een businessplan om de NMBS-besparing op de fietspunten op te vangen.

In het voorjaar maakte de NMBS bekend niet langer te willen investeren in fietspunten in stations met – voor de spoorwegmaatschappij – te weinig reizigers. Als gevolg daarvan dreigde op 1 september al het doek te vallen voor de fietspunten van Mol, Geel, Turnhout en Herentals.

Dat zou niet alleen sneu zijn voor de reizigers, ook een aantal medewerkers van de fietspunten dreigen daarmee hun baan te verliezen. Zij staan onder meer in voor de orde en netheid in de fietsenstallingen aan de stations en ze houden een oogje in het zeil.

Reddingsactie

“Tot een afschaffing wilden we het niet laten komen,” zegt gedeputeerde Peter Bellens van de provincie Antwerpen. “Samen met de betrokken gemeentebesturen hebben we een plan uitgewerkt om deze fietspunten ook na 1 september open te houden. Dat is gelukt. Mol en Geel hebben het plan al goedgekeurd. Turnhout en Herentals zouden weldra moeten volgen.”

Voorlopig is de provincie Antwerpen de enige provincie in Vlaanderen met een concreet plan om de fietspunten te redden.

Het plan houdt een verhoogde dotatie in vanuit de gemeenten voor 2016 en 2017. De provincie Antwerpen neemt ondertussen een medewerker in dienst die een businessplan moet uitwerken waardoor de fietspunten het vanaf 2018 kunnen stellen zonder die verhoogde dotaties.

Lees meer in de donderdagkrant van Gazet van Antwerpen - editie Kempen

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio