Intgeniep sluit successeizoen Verklapt af met klapper

Print
Vorselaar -

Een prachtige zomeravond, een volgelopen marktplein en humor met een weerhaakje, een betere afsluiter kon de zomerse vertellingenreeks van Verklapt zich dinsdagavond in Vorselaar niet wensen.

“Als ik ergens niet tegen kan, is het wel tegen zinloos geweld”, fulmineert professor De Duin in zijn cursus ‘Sla je moeder’. “Je moet er zo lang mogelijk van kunnen genieten.” Een meer toepasselijke en lichtelijk ironische samenvatting kan het trio Intgeniep eigenlijk niet van het eigen sketch- en liedjesprogramma maken. Maarten, Wouter en Jo zien dinsdagavond het marktplein van Vorselaar helemaal vollopen voor de allerlaatste voorstelling in de tweede zomerreeks van Verklapt.

Grote onbekende

Toch vormt het trio uit de Mechelse regio de grote onbekende in de namenlijst van deze voorbije vertellingenreeks. “Nee, wij kennen Intgeniep ook helemaal niet”, bekennen Greet Van den Broeck en Manu Vermeerbergen uit Bouwel (Grobbendonk). “Of het goed wordt en ons ding is, vormt voor ons een groot vraagteken. Maar het is een prachtige zomeravond, waarom zouden we niet naar hier komen.” En als de ijsjes en de bollekes en aanverwante biertjes ook niet een extra aantrekkingskracht vormen, weten we het ook niet meer.

Vrolijke sketches

Maar onbekend of niet, burgemeester Lieven Janssens van Vorselaar ziet met een goedkeurend lachje dat zijn plein bijna tot de uithoeken gevuld is met liefhebbers. Zij laten zich overrompelen door de vrolijke sketches en meezingbare liedjes die Intgeniep hen inlepelen. Maar hoe herkenbaar de kleine theaterstukjes ook beginnen, je kunt er gif op innemen dat ze al snel een bizarre wending nemen en een gruwelijk einde kennen. Een gruwelijk grappig einde, dat gelukkig wel.

“Les twee, sla je moeder in het ziekenhuis. Stap één, rij naar het ziekenhuis. Stap twee, sla je moeder. Zijn er vragen over les twee?” Het is maar een voorbeeldje van de humor-met-een-flinke-hoek-af waarin Intgeniep grossiert. Of de vier mogelijke methodes voor een huurmoordenaar om een target om te leggen: het pistool, het mes, de lucifer en de banaan.

“Het ­nadeel van de banaan is dat het vreselijk traag gaat. Maar we hebben in onze carrière al heel wat mensen doodgebanaand.” Voila, onze woorden­schat is weer een werkwoord rijker.

Duet met zichzelf

Ook de liedjes die het trio heeft gecomponeerd, blinken uit in allerlei tekstuele en muzikale spitsvondigheden. Het openings­nummer verhaalde in een ‘ik het zo’n ongelooflijke haast’-tempo over de werkdruk van onze huidige maatschappij (“zondag is het dan eindelijk zover, eindelijk tijd om bij te klussen.”), een liedje over hoe een man radeloos naar zijn vriendin zoekt, ontpopt zich tot een onverwacht en magistraal duet met zichzelf (en bloederige afloop, zoals dat volgens de Intgeniep-handleiding hoort) en een gestorven kanariepiet geeft aanleiding tot een muzikaal indrukwekkende operette (en bloederige afloop, wat had u gedacht?)

Annie Den Hondt ziet haar voorgevoel dat het een goede avond zou worden netjes uitkomen. Ze is helemaal vanuit Geel met haar man Rob Geeraerts naar het kasteeldorp afgezakt. “Ik ben vandaag jarig en om dat een beetje te vieren, zijn we naar hier gekomen”, vertelt de nog aardig jong ogende 72-jarige. “We waren ook naar de Verklaptvoorstelling in Retie gereden, maar die avond regende het en we geraakten de zaal niet meer in. De voorstelling in Geel hebben we overgeslagen. Vitalski is niet mijn ding, ieder zijn smaak. Maar het is hoe dan ook een schitterende formule, die jullie gerust ook de volgende jaren nog mogen herhalen. En als het dan telkens zo'n schitterende avond is als deze, zijn we ook weer van de partij.”

Samen met haar lusten wij hier ook meer pap van en hopen in 2017 op een derde reeks.