Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee

Dit artikel lezen? Meld je aan als abonnee, of start nu jouw gratis proefabonnement.

Dit artikel is exclusief voor abonnees. Lees gratis verder >

Wout Huygen boekt derde seizoenzege: “Beetje bij beetje word ik een slimmere renner”

Wout Huygen bij zijn zege in Vliermaal. Foto: freddy vaes

Wout Huygen boekt derde seizoenzege: “Beetje bij beetje word ik een slimmere renner”

wielrennen juniores

Revanche is niet altijd een goede basis voor prestaties, maar het leverde Wout Huygen zondag wel de zege op in Vliermaal. De junior uit Brecht heeft geleerd uit zijn fouten en probeert stap voor stap een slimmere coureur te worden.

De 17-jarige Huygen had afgelopen weekend een druk programma. Zaterdag speldde hij zijn rugnummer op in Balegem, een dagje later verscheen hij aan de start in Vliermaal. De eerste wedstrijd verliep niet echt zoals verhoopt en dat had Huygen alleen maar aan zichzelf te denken. De renner van WAC Hoboken koos al in de eerste ronde voor een aanval met twee.

“Niet echt slim”, beseft Huygen. “Met twee reden we vijftig kilometer alleen op kop. Toen er nog een groepje van vijftien renners kwam aansluiten, was het bij mij helemaal op. Ik heb me toen voorgenomen om het zondag in Vliermaal anders aan te pakken.”

Met succes. “Pas na zeven van de twintig rondes reden we met drie renners weg. Stelselmatig hebben we onze voorsprong uitgebouwd en bij het ingaan van de laatste ronde heb ik mijn versnelling geplaatst. Ik voelde dat het in de sprint op de slotklim niet zou lukken. Aan de finish had ik een halve minuut voorsprong.”

Huygen beschouwt zijn overwinning in Vliermaal als een persoonlijke revanche. “Ik ben nooit echt de slimste coureur van het peloton geweest”, geeft hij toe. “In het verleden heb ik al vaker foutjes gemaakt zoals in de wedstrijd van zaterdag. Beetje bij beetje probeer ik daar uit te leren en een slimmere renner te worden.”

Een aanpak die loont. Vorige week maandag was Huygen nog de beste in Rumst en dankzij de zege in Vliermaal staat de teller op drie, dat is er al eentje meer dan in de voorbije twee seizoenen. Bovendien liet hij al elf toptienplaatsen noteren in een dertigtal wedstrijden.

“Dit is veruit mijn beste seizoen”, toont Huygen zich tevreden. “Ik ben wel goed op dreef, maar ik heb niet het gevoel dat ik op dit moment in mijn beste vorm ooit zit. Het grootste verschil met vroeger? Ik probeer het gewoon iets verstandiger aan te pakken.”