© PDR

Zo zal het nieuwe standbeeld van Nello en Patrasche op de Handschoenmarkt er uit zien

Gentenaar Batist Vermeulen heeft de ontwerpwedstrijd gewonnen voor het nieuwe beeldje van Nello en Patrasche aan de Antwerpse kathedraal. Zijn werk is vanaf 10 december te bewonderen op de Handschoenmarkt.

Op de Handschoenmarkt wordt binnenkort een nieuw werk geplaatst van de 35-jarige Gentse beeldende kunstenaar Batist Vermeulen. Het gaat om een wit marmeren beeldje van 1,10 meter hoog en 1,80 meter breed. Het werk toont hoe de jonge Hobokenaar Nello en zijn trouwe viervoeter Patrasche rustig in mekaars armen liggen, terwijl de tegeltjes van de Handschoenmarkt als een dekentje over hen liggen gespreid. De inzending van Vermeulen haalde het van negen andere internationale ontwerpen.

“Ik ben ontzettend vereerd dat mijn ontwerp werd uitverkoren”, zei Vermeulen dinsdagmiddag. “Ik had al wel eens van Nello en Patrasche gehoord, maar moet bekennen dat ik het verhaal niet helemaal kende. Om mee te zijn, heb ik het boek A Dog of Flanders helemaal lezen. Een prachtig verhaal dat ik met mijn beeldje iets meer bekendheid hoop te geven bij het grote publiek.”

© PDR

De kunstenaar wou in de eerste plaats de onvoorwaardelijke vriendschap van de twee hoofdfiguren tot uiting brengen. “Daarom vond ik het niet passend om er een hek rond te plaatsen. Het moet een beeld worden waar mensen gemakkelijk op kunnen leunen en waar kinderen op mogen spelen.”

De wedstrijd voor het nieuwe beeldje werd uitgeschreven door de stad Antwerpen en het BuroBeroepsBelg van stadsgids Tanguy Ottomer. Die laatste is enorm te spreken over het winnende ontwerp. “Met dit beeldje maken we de cirkel van het verhaal helemaal rond. In Hoboken, de woonplaats van Nello en Patrasche, staat een beeldje dat de twee vrienden levend voorstelt. In Antwerpen, de plaats waar de twee zijn gestorven, past een beeldje dat Nello en Patrasche toont terwijl ze inslapen. Daarom ga ik mijn Nello en Patrasche wandelingen voortaan starten in Hoboken, waarna we met de tram afzakken naar Antwerpen-Centrum.”

Ook Antwerps burgemeester De Wever en schepen voor Toerisme Koen Kennis (N-VA) kwamen de jonge kunstenaar feliciteren met zijn werk. “Dit verhaal verdient het om prominent aanwezig te zijn in het historisch centrum, dicht bij de kathedraal”, sprak De Wever. “Met Nello en Patrasche beschikken we over een eigen atypisch kerstverhaal, dat almaar populairder wordt. Daarom zullen we het beeldje op 10 december inhuldigen bij de start van het winterprogramma Winter in Antwerpen.”

© PDR

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio