© AP

Ook sponsor Speedo laat besmeurde zwemkampioen Lochte vallen

Olympisch zwemkampioen Ryan Lochte begint stilaan ook de financiële gevolgen te voelen van zijn nachtelijke escapades in Rio de Janeiro. De Amerikaanse zwemmer heeft één van zijn belangrijkste sponsors verloren. Zwemgigant Speedo verbreekt het contract met Lochte en doneert 50.000 dollar die bestemd waren voor de zwemmer aan het goede doel: Save the Children, een organisatie voor kinderen in Brazilië.

md

Ryan Lochte, zesvoudig olympisch kampioen, werd in de VS aan de schandpaal genageld nadat hij bij de Braziliaanse politie valse verklaringen had afgelegd over een verzonnen overval. Lochte had zich samen met drie andere Amerikaanse zwemmers bezondigd aan vandalisme in een Braziliaans tankstation, waarna hij was tegengehouden door twee veiligheidsagenten. Lochte verzon daarop het verhaal van een overval, maar toen de leugen aan het licht kwam leidde dat tot een diplomatieke rel met Brazilië.

© REUTERS

Lochte excuseerde zich achteraf uitgebreid (lees meer), maar het kwaad was ondertussen geschied. De zwemmer werd afgemaakt in de Amerikaanse pers en nu trekken ook de sponsors hun handen van hem af. Met Speedo verliest Lochte een erg belangrijke persoonlijke sponsor. “We kunnen dit gedrag, dat tegenstrijdig is met de waarden van ons bedrijf, niet tolereren. Daarom hebben we besloten om een einde te maken aan onze sponsoring van Lochte. We waarderen zijn vele verwezenlijkingen en hopen dat hij leert uit deze ervaring”, aldus Speedo.

Sowieso liep de sponsordeal tussen Lochte en Speedo op het einde van het jaar af, maar Lochte zou nog wel 1 miljoen dollar verdiend kunnen hebben aan het zwem-merk. Het is nu uitkijken of de andere grote sponsors van Lochte - Airweave en Polo Ralph Lauren - het voorbeeld van Speedo zullen volgen. Lochte zou zo’n 15 miljoen dollar aan sponsorcontracten verdiend hebben.

Meer sportnieuws