© AFP

Renée Eykens plaatst zich met persoonlijk record voor halve finales van 800m

Renée Eykens heeft zich woensdag geplaatst voor de halve finales van de 800 meter bij de vrouwen op de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro.

De twintigjarige Eykens vierde haar olympisch debuut met een vierde plaats in reeks 5 in een chrono van 2:00.00, een stevige verbetering van haar persoonlijk record (2:01.34). Enkel de top twee van elke reeks stootte rechtstreeks door, maar met de achtste verliezende tijd achter haar naam mag ze toch naar de halve finales. In totaal zette ze in de reeksen de zeventiende tijd neer, de snelste tijd kwam op naam van de Canadese Melissa Bishop (1:58.38).

"Ik ben hier niet goed van", straalde de atlete na haar knappe prestatie in de reeksen. "Tijdens de laatste rechte lijn liep ik met de eersten naar de finish en dacht ik: dit kan toch niet? Ik had mij wel voorgenomen om mij volledig te smijten en alles te geven en uiteindelijk kom ik quasi tegelijkertijd met de winnares (de Keniaanse Sum, red) over de streep. Ik denk niet dat ik het veel beter had kunnen doen. Ik ben echt heel blij." Haar tijd omschrijft Eykens als 'crazy'. "Dat ik 1.3 van mijn record afknijp, is gigantisch. De start was supersnel en bij 500m zag ik aan de tussentijd wel dat het heel hard ging. Maar dan moet je het nog kunnen volhouden." Donderdagavond staan de halve finales van de 800 meter op het programma. "Ik was al heel blij dat ik hier op de Spelen mocht starten", zegt Eykens, die haar onverhoopte kwalificatie een "dikke kers op een grote taart" noemt. "Mijn seizoen was al top en op deze manier kunnen afsluiten, beter kan je het niet wensen."

De halve finales in de 800 meter bij de vrouwen staan donderdag op het programma.

© AP

MEER OVER Antwerpenaars in Rio

Meer sportnieuws