© joren de weerdt

Joost Van Hyfte serveert hapklare comedy aan kasteel d’Ursel

Verklapt was gisteravond in Hingene (Bornem) aan de voorlaatste vertelling toe, al smaken de zomerse voorstellingen duidelijk naar meer. Joost Van Hyfte serveerde een hapklare brok pure comedy.

Stefan Laenen

Eerlijk is eerlijk, qua publieksopkomst was Verklapt in Hingene een light versie. Slechts een driehonderdtal toeschouwers plantte een zeteltje neer op de majestueuze oprijlaan van kasteel d’Ursel. Het feeërieke kasteel is slechts één reden waarom afwezigen ongelijk hebben. Het aangename zomerweer en een geschifte Joost Van Hyfte maakten deze vertelling tot een grand cru.

Dat goede wijn geen krans behoeft, beseft Van Hyfte als voormalig restaurateur trouwens maar al te goed. “Ik maakte Nederlanders in mijn restaurant vroeger wijs dat ik een lekker fruitige rode wijn uit het Aldi-gebergte serveerde. Wat kennen Hollanders van wijn?”, lacht Van Hyfte, die chef was in zijn eigen zaak voor hij van comedy proefde.

Een verleden in de horeca deelt Van Hyfte trouwens met voormalig cafébaas en komiek Nigel Williams. “Joost volgde ooit een workshop comedy bij mij. Niet dat ik hem veel kon bijleren. Hij is heel grappig, ontzettend creatief en hij bespeelt het publiek geweldig.”

Hetgeen de toeschouwers op de eerste rij ondervonden. Traditiegetrouw zat daar ook Peter Jast, de vaste klant die er elke vertelling bij is met zijn ligfiets. “Een rare stalker is dat, bij mij in Westerlo was hij ook van de partij”, lacht Williams, die deze reeks van Verklapt zeven weken geleden opende.

© foto joren de weerdt

‘Crisiskok’

Voor Kelly en Kris uit Bornem is het de eerste vertelling. “We wonen recht tegenover het kasteel d’Ursel, dus toen we merkten dat er zoveel drukte was, kwamen we een keer kijken”, vertelt het duo dat de prijs van meest hippe stoeltjes zeker verdient. “Deze prachtige stoelen kunt u kopen voor een appel en een ei via de Collishop, de webshop van Colruyt waar we beiden werken.” Mooie sluikreclame en ook Van Hyfte vermeldde de bekende supermarktketen in zijn voorstelling, als zijn die verwijzingen misschien niet voor publicatie vatbaar.

De culinaire comedian serveert bijwijlen soms aangebrande en pikante moppen. “Dag jongens hier op de eerste rij. Als ik een woord vertel dat jullie niet verstaan, moeten jullie maar een keer kijken in de zoekgeschiedenis van pépé zijn computer”, knipoogt Van Hyfte tegen Robin (11) en Renzo (bijna 10). De gebroertjes Craps komen met de oma en opa uit Mechelen. “We vinden het nu al heel plezant. Een bolleke gaan we niet drinken, maar ik hoop dat we straks een ijsje krijgen.” Dat zal wel, want die zijn tijdens Verklapt verniet.

© foto joren de weerdt

Van Hyfte trakteerde royaal – hij speelde bijna anderhalfuur – uit zijn eerste twee zaalshows en probeerde al nieuw materiaal uit zijn voorstelling Crisiskok die in november in première gaat. Daarin moeten onder meer foodtruckfestivals het stevig ontgelden. “Onlangs was ik met mijn vrouw een halfuurtje op zo’n festival. Serieus klappen kunt ge daar niet, omdat er zo’n hipster met een dotje op zijn hoofd platen staat te draaien die niemand kent. We dronken een aperitief, aten een klein hapje en dronken een koffie. Ik was 96 euro kwijt. Voor de mensen ouder dan veertig: ik was bijna 4.000 frank kwijt in een halfuur. Daar zoop ik vroeger een heel weekend van. Aan zo’n truck at ik ‘handgedraaide’ gehaktballen. Ik mag het hopen, dat ze niet met een kont zijn gedraaid. Bovendien van eerlijk varkensvlees. Wat doen oneerlijke varkens? Auto’s pikken en verkopen op de Poolse zwarte markt?”

Beste positie

Van Hyfte ziet het komische in het culinaire. “Een walking dinner is uitgevonden door luie garçons. Ze nemen een zaal van duizend man en smijten daar alles buiten behalve tien staantafels. Aan zo’n tafel kan tien man staan. Zelf ziet ge daar amper eten passeren, want de gepensioneerden staan op de beste positie. Vlak bij de keuken. Omdat gepensioneerden overal eerst zijn. Wie zit hier vanavond bij Verklapt op de eerste rij? Voila!”

Volgende week dinsdag sluit Verklapt de zomer af met Int Geniep in het Kempense Vorselaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Verklapt