© ISOPIX

N-VA wil boerkini weg van de Vlaamse kust

Weg met de boerkini. Dat vindt alvast de N-VA. De Vlaams-nationalisten willen die niet alleen in alle zwembaden, maar ook van de stranden verbannen. “Ik geloof niet dat vrouwen in naam van het geloof met zo’n gedrocht op het strand willen rondlopen”, zegt N-VA-parlementslid Nadia Sminate.

farid el mabrouk

In Oostende, Bredene of Knokke hebben ze er nog nooit een gezien. In Blankenberge wel. De stranden zijn er iets multicultureler en afgelopen zomer daagden een aantal moslimvrouwen in boerkini op. “Uiteraard valt dat op, maar overlast berokkenen? Absoluut niet. Er waren helemaal geen problemen,” zegt burgemeester Patrick De Klerck (Open Vld). Hij denkt er dus niet aan om maatregelen te nemen. Maar als het van N-VA afhangt, komt er wel een verbod.

© Photo News

Onderdrukking van vrouwen

Nadia Sminate, in het Vlaams parlement voorzitter van de commissie radicalisering, ziet het verhullende kledingstuk niet zozeer als een symbool van moslimradicalisme, maar wel als bewijs van de onderdrukking van moslimvrouwen. “We moeten absoluut vermijden dat er in Vlaanderen vrouwen met een boerkini rondlopen. Niet in het zwembad, maar ook niet op het strand. Ik geloof niet dat vrouwen in naam van het geloof met zo’n gedrocht op het strand willen rondlopen. Als je dit toelaat, dan zet je de vrouwen ook aan de kant van de maatschappij.”

Samen met de N-VA-partijtop wil Sminate een verbod voor heel Vlaanderen of het land instellen. “We leven in Vlaanderen en wij bepalen de regels. Als we zeggen dat we grenzen moeten stellen en onze normen en waarden moeten doen naleven, moeten we dat ook doen”. De studiedienst van de partij moet wel nog uitpluizen of een algemeen verbod juridisch wel te verdedigen valt. Indien nodig moeten de burgemeesters maar optreden, klinkt het.

Nu in het nieuws