Zoektocht naar roots van grootmoeder brengt West-Vlaamse naar De Klokhoeve in Essen

“Mijn voorouders woonden echt in een prachtig decor”

Print

‘‘Deze ontmoeting geeft me rust en voldoening", zegt An Vandecasteele, kleindochter Maria Lucia Demuynck. Foto: Margo Tilborghs

Essen - Op zoek naar haar roots, kwam de West-Vlaamse An Vandecasteele terecht in Essen. Een emotionele ontmoeting werd het, en een afscheid van haar inmiddels overleden grootmoeder.

An Vandecasteele (52) wacht aan domein Hemelrijk. Het regent, maar dat houdt haar niet tegen om De Klokhoeve, waar haar overgrootmoeder en grootmoeder ooit gewoond hebben, te bezoeken.

An had een bijzonder innige band met haar grootmoeder, Lucia Maria Demuynck. “De geschiedenis van mijn familie heeft me altijd geboeid. Ik herinner me nog dat er in het huis van mijn grootmoeder in Poperinge, een foto hing van een oude klok. Daar stelde ik veel vragen over. Ik wist dat de klok te maken had met de hoeve waar mijn grootmoeder had gewoond.”

“De Klokhoeve werd in 1873 gebouwd en staat nog steeds op het 107 hectare grote privédomein van de familie De Belder”, weet dorpsgids Maria Gommeren. “Het landgoed heeft, sinds 1795, vijf eigenaars gekend. De vierde eigenaar, de familie Calmeyn uit West-Vlaanderen gebruikte het kasteel op het domein als zomerverblijf. Achter het kasteel stond De Klokhoeve, die verpacht werd aan de familie Demuynck. Samen met een rentmeester stonden zij in voor het toen meer dan 400 hectare grote domein. Onder hen ook de overgrootouders van An Vandecasteele. Ans overgrootouders verlieten Essen in 1919. De oudste dochter Martha Demuynck bleef er wonen en trouwde met Oscar Pleysier. Zij zorgden voor heel wat nakomelingen in Essen. Oscar was onder meer de chauffeur van de eerste auto die Essen in de gemeente had, en die eigendom was van meneer Calmeyn, toenmalig bewoner van Hemelrijk. Ans grootmoeder groeide dus op in het prachtige decor van De Klokhoeve.”

Lees het hele verhaal morgen in Gazet Van Antwerpen, editie Noord

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio