© AP

3.188 dopingtests op de Spelen, drie positieve gevallen

In totaal zijn er tijdens de Olympische Spelen in Rio al meer dan drieduizend dopingtests uitgevoerd. Dat heeft Richard Budgett, voorzitter van de medische en wetenschappelijke commissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), maandag bekendgemaakt. Tot dusver zijn al drie atleten tegen de lamp gelopen.

Het IOC voert de dopingtests uit in samenwerking met het Wereldantidopingagentschap (WADA) en de internationale sportverenigingen. Volgens Budgett is de kwaliteit van de tests “hoger dan ooit voordien”.

Het overgrote deel van de welgeteld 3.188 dopingcontroles - 2.701 om precies te zijn - waren urinetesten. Voorts werden er ook 296 controles van het biologisch paspoort uitgevoerd en 191 bloedstalen genomen. Het IOC plant tijdens de Spelen in totaal 5.500 dopingtests bij de meer dan 11.000 atleten die deelnemen.

Tot dusver zijn er zo op de Spelen al drie atleten tegen de dopinglamp gelopen. De Poolse gewichtheffer Tomasz Zielinski en de Bulgaarse loopster Silvia Danekova werden onmiddellijk uitgesloten. Over het lot van de Chinese zwemster Chen Xinyi is nog geen beslissing gevallen.

MEER OVER Hoofdpunten Olympische Spelen

Meer sportnieuws