© reuters

© Photo News

1 / 2

IJzersterke D’Hoore (2de) heeft al plan om morgen leidster aan te vallen

Jolien D'Hoore ligt op medaillekoers in het olympisch omnium. Halfweg de competitie, na de eerste drie onderdelen, staat de Oost-Vlaamse op een knappe tweede plaats. D'Hoore eindigde maandag als derde in de scratch en de individuele achtervolging (met een Belgisch record). Afsluiten deed ze met een tweede plaats in de afvallingskoers. Met 110 punten moet D'Hoore alleen de Britse titelverdedigster Laura Trott (118 punten) voor zich dulden. De Amerikaanse Sarah Hammer (108 punten) staat voorlopig derde.

D'Hoore reageerde achteraf tevreden in de Rio Olympic Velodrome. "Dit is een bevestiging dat mijn conditie top is", verklaarde ze. "Ik heb ook het nodige geluk aan mijn zijde (verwijzend naar een fase in de afvalling, red), wat nodig is om mee te spelen voor een medaille. Maar ik wil nog niet te ver vooruitkijken. Ik moet met de voetjes op de grond blijven want in het omnium kan het snel gedaan zijn."

Vier jaar geleden eindigde D'Hoore als vijfde op de Spelen in Londen. In Rio lijkt ze rijp voor een medaille, maar de renster vindt het te vroeg om daarover te speculeren. "Ik bekijk het koers per koers en probeer er het maximum uit te halen, dat is de beste manier. Over mijn vorm mag ik zeker niet klagen. Jasper had hier ook zeker kunnen staan. Het is jammer dat hij ziek is geworden want anders zat er ook iets moois in", verwees D'Hoore naar de onfortuinlijke De Buyst, die na de eerste dag (waar hij 18e en laatste werd) besloot op te geven.

Laura Trott domineert het omnium voorlopig. "Ze is 'outstanding'", zegt D'Hoore, die vreest dat de Britse buiten bereik is, al legt zij zich daar niet bij neer. "Ik heb de voorbije maanden hard gewerkt aan mijn baanronde en 500m. Ik hoop op die nummers niet te veel toe te geven op Trott of zelfs voor haar te eindigen. In de puntenkoers wil ik dan mijn plaats verdedigen."

Afvalling

D'Hoore nestelde zich bij de laatste proef van dag 1 van bij de start vooraan. Ze kwam aanvankelijk nooit in de problemen terwijl om de twee ronden een renster afviel. Tot bij de laatste vier moest ze zich slechts één keer reppen. Dan nam ze in een sprint eerst de maat van de Nederlandse Kirsten Wild, om daarna met een vroege aanval de Amerikaanse Sarah Hammer uit te schakelen. In de finale moest ze de duimen leggen tegen de Britse topfavoriete Trott. Ze kon niet aanpikken toen die op een halve ronde van het einde aanviel. Maar D'Hoore verstevigt wel haar tweede plaats, en heeft nu al 18 punten voorsprong op Hammer.

Achtervolging

In de 3km individuele achtervolging moest D'hoore het opnemen tegen de Amerikaanse Sarah Hammer. D'hoore startte verschroeiend, zette Hammer ook op achterstand maar die laatste knokte zich nog terug. Ondanks de terugkeer van Hammer slaagde D'hoore er wel in een Belgisch record neer te zetten: 3'30"202. Met die knaltijd verbeterde ze het record van Lotte Kopecky met maar liefst vier seconden en was ze ook in dit onderdeel derde. Het onderdeel werd uiteindelijk gewonnen door de Britse Laura Trott met een tijd van 3'25"054, D'hoore eindigde opnieuw derde.

Scratch

Opnieuw, inderdaad, want eerder op de dag was dat ook al het geval in de scratch. De nummer vijf van de vorige Spelen moest in Rio enkel de Wit-Russische winnares Tatsiana Sharakova (40 punten) en de Britse Laura Trott (38) voor zich dulden.

Tussenstand

Jolien D'hoore staat na 1e dag omnium knap tweede in de stand. Laura Trott (Groot-Brittannië) is leider met 118 punten, D'hoore volgt met 110 punten, Hammer (Verenigde Staten) staat op 108.

Morgen

Morgen volgen nog de individuele tijdrit, de vliegende ronde, en de puntenkoers.

UITSLAGEN DAG 1

. Scratch (10 km - 1e proef):1. Tatsiana Sharakova (WRu)2. Laura Trott (GBr)** 3. Jolien D'Hoore (Bel)4. Sarah Hammer (VSt)5. Lauren Ellis (NZe)6. Annette Edmondson (Aus).... Achtervolging:1. Laura Trott (GBr) 3:25.0542. Sarah Hammer (VSt) 3:26.988** 3. Jolien D'Hoore (Bel) 3:30.2024. Amalie Dideriksen (Den) 3:30.2645. Kirsten Wild (Den) 3:31.9416. Lauren Ellis (NZe) 3:33.221.... Afvalkoers:1. Laura Trott (GBr)** 2. Jolien D'Hoore (Bel)3. Sarah Hammer (VSt)4. Kirsten Wild (Ned)5. Annette Edmondson (Aus)6. Amalie Dideriksen (Den).... Stand na drie onderdelen:1. Laura Trott (GBr) 118 ptn2. Jolien D'Hoore (Bel) 110** 3. Sarah Hammer (VSt) 1084. Amalie Dideriksen (Den) 925. Tatsiana Sharakova (WRu) 906. Kirsten Wild (Ned) 90

MEER OVER Hoofdpunten Olympische Spelen

Meer sportnieuws