© Photo News

Thomas Van der Plaetsen: “Ben klaar om te knallen”

Thomas Van der Plaetsen start woensdag met een duidelijk doel in de olympische tienkamp. De kersverse Europees kampioen wil zijn persoonlijk record breken, maar op een positie in het eindklassement wil de 25-jarige Oost-Vlaming zich niet vastpinnen. Dat vertelde hij maandag tijdens een persmoment in het olympisch dorp in Rio.

In tegenstelling tot heel wat andere atleten van Team Belgium koos Van der Plaetsen niet voor een ultiem oefenkamp in Uberlandia. Hij bleef in België en nam er in eerste instantie de tijd om te recupereren van zijn gouden tienkamp in Amsterdam begin juli. “De laatste weken was de frisheid er opnieuw om weer wedstrijdgericht te trainen”, legt hij uit. “De vorm is nu heel goed. Ik voel mij klaar om te knallen.”

Van der Plaetsen voelt zich naar eigen zeggen “veel sterker” dan voor het EK. “Ik had er niet echt naar gepiekt. Ik wilde gewoon een goeie meerkamp afwerken om mij te kwalificeren. Nu komt het hoogtepunt eraan en ik voel ook wel dat mijn vorm nu veel beter is.”

Het persoonlijk record van Thomas Van der Plaetsen bedraagt 8.255 punten. “Ik zou graag over de 8.300 gaan en als het kan zou 8.400 ook heel mooi zijn. Op welke plaats ik daarmee kan uitkomen, is heel moeilijk te zeggen. Je kan er vijfde, zesde of twaalfde mee worden. Het niveau is heel hoog en het zal dus afhangen van de concurrentie, hoe zij omgaan met de druk en de omstandigheden.”

“Droom niet van een medaille”

Uit zijn -onverwachte- Europese titel putte Van der Plaetsen “heel veel vertrouwen”. “Het was voor mij het bewijs dat ik echt weer op niveau kan presteren (nadat hij kanker overwon, red.), met de besten kan wedijveren. Dat is het belangrijkste dat ik er uit onthoud. Die medaille speelt hier geen rol, dit is een heel ander kampioenschap.”

De gouden medaille van Nafi Thiam in de zevenkamp omschrijft VdP als “een zotte prestatie”. “Het werkt voor mij ook heel motiverend. Het toont dat er altijd mogelijkheden zijn. Maar ik droom niet van een medaille. Dat is op dit moment nog niet weggelegd voor mij, dat niveau haal ik nog niet. Ik ben er ook niet mee bezig.”

Meer sportnieuws