© ss

Aleyna (4) uit Leopoldsburg overleden na reis naar Turkije

het meisje dat ziek werd op vakantie in Turkije, is overleden. Dat bevestigt haar familie. Het meisje werd doodziek toen ze met haar ouders op vakantie was aan de Turkse westkust. Ze kreeg zware diarree en moest overgeven. Vrijdag is ze overleden in Gasthuisberg.

Op 18 juli was de 4-jarige kleuter uit Leopoldsburg kerngezond vertrokken naar de Turkse westkust met haar zusje Ilayda (1), mama Naomi en papa Ismail.

Een week later lag het meisje doodziek in het ziekenhuis. Ze had al dagen onophoudelijk diarree en moest constant overgeven. “Een zware bacterie die ze heeft opgelopen”, schreef mama Naomi in een verontrustend bericht op Facebook. “Een paar dagen buikpijn zijn een nachtmerrie geworden. We hebben twee soorten antibiotica gekregen, maar door het braken kan Aleyna geen medicijnen binnenhouden.”

Aleyna lag twaalf dagen op intensieve zorgen in het ziekenhuis van Bursa voor ze kon overgevlogen worden naar België.

HUS-syndroom

Het meisje leed aan het HUS-syndroom, oorspronkelijk werd aangenomen dat een slok zeewater de boosdoener was, maar dat blijkt vermoedelijk toch niet de oorzaak. Volgens de artsen is het waarschijnlijker dat ze besmet werd door een giftige variant van de E. colibacterie door verontreinigd voedsel te eten of water te drinken. Maar er wordt ook rekening gehouden met de mogelijkheid dat een genetisch defect geleid heeft tot het ziektebeeld.

In Gasthuisberg werd Aleyna vorige zondag hersendood verklaard. Afgelopen vrijdag is ze overleden in het ziekenhuis.

Nu in het nieuws