© Shutterstock

Bewezen: lang slapen is ook goed voor je relatie

Dat een goede nachtrust voor onder andere het herstel van het lichaam heel belangrijk is, staat al langer buiten kijf. Maar blijkbaar is het ook bevorderlijk voor een relatie. Volgens nieuw wetenschappelijk onderzoek zijn mensen die goed en langer slapen veel positiever over hun relatie dan anderen.

flb

Onderzoekers Heather M. Maranges en James K. McNulty van de Florida State University onderwierpen 68 Amerikaanse koppels aan enkele testen. Zo werden ze eerst drie uur op de rooster gelegd in het laboratorium en nadien moesten ze zeven dagen lang gegevens bijhouden over hun slaappatroon en hun tevredenheid in enkele specifieke onderdelen van hun relatie. Uit de resultaten, die werden gepubliceerd in de Journal of Family Psychology, bleek niet geheel onverwacht dat wie de nacht voordien van een goede nachtrust had genoten ook effectief die dag erna meer tevreden was over de relatie.

Bovendien gaven de mannen die meer slaap kregen ook aan dat ze zich in het algemeen veel beter voelden, ook al waren er hier en daar dingen in de relatie die ze minder rooskleurig zagen. "Deze bevindingen suggereren dat slaap enkele voordelen kan bieden in de zelfregulatie", zeggen de onderzoekers. Bij wie het even wat minder loopt in de relatie, kan dus in elk geval eens proberen wat vroeger onder de wol te kruipen.

NIET TE MISSEN