© EDM

UGent is de beste Belgische universiteit, Universiteit Antwerpen op plaats 5

De Universiteit van Gent is net als vorig jaar de hoogst geplaatste universiteit in de “Academic Ranking of World Universities”, die in de nacht van zondag op maandag werd gepubliceerd. De UGent staat op de 62ste plaats en wint zo negen plaatsen tegenover vorig jaar. De top 10 van beste universiteiten wordt ook dit jaar gedomineerd door Amerikaanse instellingen, met Harvard University op kop.

De rangschikking is opgesteld door de Chinese universiteit Jia Tong in Shanghai. Voor de puntentelling wordt onder meer rekening gehouden met het aantal Nobelprijzen die alumni al gewonnen hebben, het aantal academische prijzen voor professoren, het aantal wetenschappelijke papers dat wordt gepubliceerd en het aantal papers die zijn opgenomen in de Science Citation Index.

Bovenaan de lijst van 500 beste universiteiten staat al sinds 2003 de Amerikaanse Harvard University, gevolgd door de eveneens Amerikaanse universiteiten Stanford en Berkeley. Op de vierde plaats staat de Britse University of Cambridge, gevolgd door een andere Amerikaanse instelling, de Massachusetts Institute of Technology (MIT). De Universiteit van Zurich is dan weer de beste universiteit van een niet-Engelstalig land, en staat op de 19de plaats.

In de top 100 staan dit jaar opnieuw twee Belgische Universiteiten: de UGent (62) en de KU Leuven, die vorig jaar nog op de 90ste plaats stond, en dit jaar strandt op plaats 93. Verder staan de Universiteit van Louvain-la-Neuve (tussen plaats 151 en 200), de ULB (151-200), de Universiteit Antwerpen (201-300), de VUB (201-300) en de Universiteit van Luik (301-400) in de top 500.

Nu in het nieuws