© REUTERS

Van Niekerk snelt in nieuw wereldrecord naar olympisch goud 400 meter

De Zuid-Afrikaan Wayde Van Niekerk heeft zondag op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro voor een enorme prestatie gezorgd. Hij won de finale van de 400 meter en liet meteen ook een nieuw wereldrecord optekenen.

Van Niekerk liep de baanronde in 43.03. Daarmee was hij vijftien honderdsten sneller dan de besttijd van de Amerikaan Michael Johnson (43.18), die al sinds 26 augustus 1999 (in Sevilla) op de tabellen stond.

Het zilver in de finale was voor de Grenadiaan Kirani James (43.76), de Amerikaan LaShawn Merritt (43.85) was goed voor brons. De broers Kevin en Jonathan Borlée werden in Rio al in de eerste ronde van de 400m uitgeschakeld.

Michael Johnson: “Oh mijn God!”

Michael Johnson keek vol ongeloof naar Wayde van Niekerk. “Oh mijn God! Vanuit baan acht! Ik heb nog nooit iemand zo snel gezien tussen 200 en 400 meter. Dit was ongelooflijk om te zien”, zei hij op de BBC.

Johnson ervoer hetzelfde als in 2009, toen sprintgigant Usain Bolt hem zijn wereldrecord op de 200 meter afpakte. “Ik ben een liefhebber van de sport, dus is het altijd mooi een wereldrecord verbeterd te zien worden. Ik heb daar vrede mee.”

De 24-jarige Van Niekerk wordt in de ogen van Johnson de nieuwe ster in de atletiek. “Usain Bolt gaat straks met pensioen en Wayde is nog jong. Hij zal nu proberen onder de 43 seconden te duiken, iets wat ik altijd heb geprobeerd, maar me nooit is gelukt.”

Meer sportnieuws