Lianne Tan sluit toernooi af met zege tegen Portugese Santos

Lianne Tan heeft haar olympisch badmintontoernooi in schoonheid afgesloten. De nummer 68 van de wereld haalde het in haar derde en laatste wedstrijd in groep E met 2-0 van de Portugese Telma Santos (BWF 71), de setstanden waren 21-16 en 21-18. De 25-jarige Tan was echter eerder al uitgeschakeld.

jtp

De Belgische kampioene was haar toernooi begonnen met een nipte 2-1 nederlaag (21-17, 20-22 en 21-14 na 62 minuten) tegen de Amerikaanse Iris Wang, nummer 37 op de wereldranglijst. Daarna ging ze in duel twee kansloos met 2-0 (twee keer 21-11) onderuit tegen de regerende olympische kampioene Li Xuerui (BWF 3) uit China. Zondag klopte ze dus Santos, maar enkel de groepswinnaars stoten door naar de eindfase en Tan was eerder al vroegtijdig uitgeschakeld. Ze eindigt als derde in groep E.

Lianne Tan was in Brazilië aan haar tweede Olympische Spelen bezig. Vier jaar geleden ging ze er in Londen ook uit in de groepsfase. Vorig jaar pakte de vijfvoudig Belgisch kampioene wel nog zilver op de Europese Spelen in Bakoe. Ook haar broer Yuhan strandde zondag in de groepsfase, hij verloor zijn twee poulewedstrijden.

“Wilde echt winnen”

“Ik wilde echt winnen, ook al is dat mentaal niet makkelijk na twee nederlagen”, aldus Lianne Tan na haar laatste wedstrijd. “Mijn ambitie was om hier twee wedstrijden te winnen. Tegen de Amerikaanse was dat mogelijk, de Chinese was echt veel te sterk. Toch ben ik tevreden dat ik met een zege kan afsluiten. Na mijn eerste match heb ik vanuit België veel reacties gekregen, ook al had ik die partij verloren. Veel mensen hadden die match gezien en dat doet deugd.”

Lianne Tan was in Brazilië aan haar tweede Olympische Spelen bezig. Vier jaar geleden ging ze er in Londen ook uit in de groepsfase. Vorig jaar pakte de vijfvoudig Belgisch kampioene wel nog zilver op de Europese Spelen in Bakoe. “De komende twee jaren focus ik me op mijn studies (tandarts), daarna bekijk ik of ik me twee jaar voorbereid op de Spelen van Tokio. Als ik naar daar ga, is het om resultaten te boeken.”

Meer sportnieuws