© REUTERS

Usain Bolt pakt historisch goud op de 100 meter

Usain Bolt heeft zich naar de geschiedenisboeken gelopen. De Jamaicaan won de 100 meter op de Olympische Spelen en pakt zo voor een derde keer de gouden medaille op dat nummer. Bolt finishte in 9.81. Justin Gatlin moest tevreden zijn met de zilveren plak in een tijd van 9.89, het brons ging naar de Canadees Andre De Grasse (9.91).

jtp

‘Lightning Bolt’ was zoals steeds vrij traag weg, maar zat halfweg koers Gatlin op de hielen. Uiteindelijk haalde het sprintfenomeen het nog vrij makkelijk. Bolt toonde dat hij en niemand anders de snelste atleet ter wereld is. Hij liep in de aanloop naar de Spelen, tijdens de Jamaicaanse trials, een hamstringblessure op. Het was daarom lang de vraag of hij klaar was voor de strijd met Justin Gatlin, maar dat bleek dus wel degelijk het geval. Na de finale entertainde hij in zijn gekende stijl het publiek, Bolt is en blijft een fenomeen.

Dankzij zijn derde titel op rij zet hij zichzelf nu helemaal in de geschiedenisboeken. Dankzij zijn olympische titel in Londen had hij zich al naast de Amerikaan Carl Lewis gezet (goud in 1984 en 1988), nu doet hij beter. Tijdens de vorige twee Spelen in Peking (2008) en Londen (2012) werd het Jamaicaanse loopwonder olympisch kampioen op de 100, 200 en 4x100 meter. Bolt wil in Rio tijdens zijn laatste Olympische Spelen al die titels verlengen, hij zit nu al aan zeven gouden medailles.

Usain Bolt: “Ik ben hier met één doel”

“Dit zegt veel, dit zegt alles”, aldus Bolt bij France Télévision. “Ik ben heel blij, dat is waar ik voor naar hier gekomen ben. Ik ben hier met één doel en dat is de ‘triple triple’ behalen. Ik heb vanavond de eerste stap gezet”, aldus Bolt, die in de finale uiteindelijk acht honderdsten sneller was dan zijn Amerikaanse rivaal Justin Gatlin (9.81 tegenover 9.89). “Die rivaliteit stuwt me vooruit om hard te trainen. Ik heb keihard gewerkt en mezelf overtroffen”, klonk het bij de Jamaicaan, die na zijn race een selfie nam met de drie medaillewinnaressen van de zevenkamp. Zo ging hij op de foto met gouden Nafi Thiam, de Britse Ennis-Hill en de Canadese Theisen Eaton.

Runner-up Gatlin, die omwille van zijn dopingverleden uitgejouwd werd door het publiek in Rio, kon best leven met zijn zilveren plek. “Dat ik hier op 34-jarige leeftijd zo’n race kan lopen tegen jonge gasten en op het podium kom, is heel mooi. Je werkt 365 dagen per jaar om hier negen seconden te staan.”

Meer sportnieuws