© Photo News

Teleurgestelde De Buyst staat laatste in het omnium: “Heb hier geen verklaring voor”

Na de tegenvallende prestatie in de scratch heeft baanwielrenner Jasper De Buyst ook in de achtervolging, het tweede onderdeel van het omnium, geen gensters kunnen slaan. De Buyst eindigde als 16de. Ook in de afvalling, het spectaculairste nummer van deze eerste dag, liep het niet naar behoren voor De Buyst. Hij werd uitgeschakeld na de derde sprint en bengelt na drie onderdelen op de 18de en laatste plaats in de tussenstand.

De Buyst moest het in de individuele achtervolging opnemen tegen de Amerikaan Bobby Lea. De renner van Lotto-Soudal moest de duimen leggen en finishte in 4:36.246. De Buyst strandde daarmee op de 16de plaats. In de tussenstand staat de Belgische renner op de laatste plaats met 16 punten.

De Deen Lasse Norman Hansen domineerde het omnium na twee nummers, maar werd verrassend vroeg uitgeschakeld in de afvalling. Daardoor is het klassement helemaal door elkaar geschud. De Fransman Thomas Boudat staat momenteel aan de leiding met twee punten meer dan Elia Viviani. Mark Cavendish staat momenteel derde. Fernando Gaviria probeerde met een uitval in de afvalling een gooi te doen naar de eerste plaats, maar hij moest uiteindelijk het onderspit delven.

Maandag staan er met de tijdrit, de vliegende start, en de afsluitende puntenkoers nog drie onderdelen op het menu.

“Heb hier geen verklaring voor”

“Vanaf het eerste nummer zat er niets in de benen”, reageerde een aangeslagen De Buyst. “Alles volgt ook zo kort op elkaar dat je geen tijd krijgt om iets recht te trekken. Doodjammer.”

De Buyst zei wat last te hebben van zijn maag, maar wilde dat niet als excuus inroepen. “Ik heb hier eigenlijk geen verklaring voor”, klonk het eerlijk. “Het hoofd wil wel, maar de benen volgen niet. Op training had ik nochtans een goed gevoel. Daarom is dit ook zo moeilijk te verklaren. Mocht de conditie echt niet goed zijn, zou ik dit makkelijker kunnen aanvaarden. Nu weet ik het niet.”

De Buyst liet in zijn analyse weinig ruimte voor interpretatie. “Het kan niet veel slechter zijn. Elke atleet heeft naar deze wedstrijd toegewerkt, ik ook. Ik heb er alles voor gedaan de voorbije maanden. Dan is dit extreem jammer.”

De 22-jarige De Buyst beseft dat hij vooraf geen medaillekandidaat was. Maar met de laatste plaats had hij toch geen rekening gehouden. “Het deelnemersveld mag nog zo sterk zijn, dit is mijn plaats niet. Een plaats tussen vijf en acht was realistisch, daar was iedereen het vooraf over eens.”

Maandag staat in het omnium nog de tijdrit, de vliegende ronde en de afsluitende puntenkoers op het menu. “Het wordt zeer moeilijk. Ik weet het niet. We zien wel wat morgen brengt”, besloot hij met het hoofd tussen de schouders.

Uitslag na drie nummers:

1. Thomas Boudat (Frankrijk) 106

2. Elia Viviani (Italië) 104

3. Mark Cavendish (Groot-Brittannië) 96

4. Roger Kluge (Duitsland) 90

5. Fernando Gaviria (Colombia) 90

6. Lasse Norman Hansen (Denemarken) 86

7. Glenn O’Shea (Australië) 76

8. Gideoni Monteiro (Brazilië) 66

9. Artyom Zakharov (Kazachstan) 62

10. Dylan Kennett (Nieuw Zeeland) 60

11. Gael Suter (Zwitserland) 60

12. Tim Veldt (Nederland) 58

13. Kazushige Kuboki (Japan) 56

14. Park Sang-Hoon (Korea) 56

15. Bobby Lea (VS) 54

16. Ignacio Prado (Mexico) 52

17. Leung Chun Wing (China) 42

18. Jasper De Buyst (België) 28

© Photo News

Meer sportnieuws