© REUTERS

Belgische hockeymannen naar olympische halve finale tegen Nederland

De Red Lions, de Belgische hockeymannen (FIH-6), zitten in de halve finale van de Olympische Spelen. Onze landgenoten wonnen zondagnamiddag moeizaam hun kwartfinale met 3-1 van India (FIH-5). De Lions hebben nu twee kansen op een olympische medaille. Als ze hun halve finale winnen, volgt de finale strijd om het goud. Bij verlies in de halve finale mogen ze herkansen om het brons. De halve finale wordt dinsdagavond gespeeld, met als tegenstander Nederland.

md

De Red Lions, die oppermachtig hun poule wonnen, kenden verrassend genoeg een moeilijke eerste helft tegen India. Een verdedigend India kwam op het einde van het eerste kwart op de counter op voorsprong via Singh en beperkte zich nadien tot het optrekken van een muur.

Die werd pas in het derde kwart gesloopt door de Red Lions. Sebastien Dockier bevrijdde de Belgen met een lage schuiver na een knappe solo. Diezelfde Dockier bekroonde een sterk derde kwart even later met een tweede doelpunt. De Belgen waren nu bevrijd, zeker toen sluipschutter Tom Boon ook nog de 3-1 scoorde.

De Belgen eindigden op de eerste plaats in poule A na zeges tegen Groot-Brittannië (4-1), Brazilië (12-0), Australië (1-0) en Spanje (3-1). Het team van coach Shane McLeod verloor de laatste groepswedstrijd van Nieuw-Zeeland met 3-1. In de halve finales neemt België het op tegen Australië (FIH-1) of Nederland (FIH-2). Die twee hockeygrootmachten werken hun kwartfinale om 23u00 Belgische tijd af. In de andere kwartfinales won Argentinië (FIH-7) met 2-1 van Spanje (FIH-11) en neemt Duitsland (FIH-3) het nog op tegen Nieuw-Zeeland (FIH-8).

De Red Lions staan voor de derde opeenvolgende keer op de Spelen. Na een negende plaats in Peking volgde in 2012 een vijfde plaats in Londen.

Nederland is volgende tegenstander

De Red Lions nemen het op in hun halve finale tegen Nederland. Oranje kegelde zondagavond in zijn kwartfinale wereldkampioen Australië (FIH 1) uit het toernooi, het werd maar liefst 4-0.

De kwartfinale tussen Nederland en Australië, de nummers twee en één op de wereldranglijst, was op papier een finale avant la lettre. ‘s Werelds nummer twee Oranje nam een droomstart in het Deodoro Stadium en klom al in de openingsminuut op voorsprong via Billy Bakker. In minuut 28 zette Bob de Voogd de Nederlanders op 2-0 en kort na de pauze zaten de Nederlander helemaal op rozen toen Valentin Verga (33.) er 3-0 van maakte.

De Kookaburras, die in de groepsfase al een 0-1 nederlaag tegen België hadden geleden, konden geen vuist maken en moesten de kelk tot op de bodem ledigen. In de 49e minuut zette Mink van der Weerden via een strafcorner de zware 4-0 eindcijfers op het bord.

Eerder op de dag verzekerden ook de Red Lions (FIH 6) zich al van een ticket voor de laatste vier. De Belgen, die de groepsfase als winnaars afsloten, namen bij de laatste acht met 3-1 de maat van India (FIH 5). De Indiërs kwamen 0-1 voor, na de pauze zetten de Lions orde op zaken dankzij treffers van Dockier (2) en Boon.

In de andere kwartfinales won Argentinië (FIH 7) met 2-1 van Spanje (FIH 11), later neemt Duitsland (FIH 3) het nog op tegen Nieuw-Zeeland (FIH 8). De halve finales worden dinsdag gespeeld (om 17 en om 22u Belgische tijd)

Herbeleef de partij hier.

© AP

© AP

© Photo News

© REUTERS

© Photo News

Nederlandse hockeyanalist gooit olie op het vuur: “Weg naar finale ligt open tegen de Red Lions”

© BELGA

Komende dinsdag spelen de Red Lions, de Belgische hockeymannen, hun halve finale op de Olympische Spelen. Het wordt een onderonsje van de Lage Landen, want de tegenstander is Nederland. “We winnen gewoon van die Belgen”, aldus Nederlands analist Jacques Brinkman bij de Nederlandse omroep NOS. De Red Lions weten wat hen te doen staat!

De Red Lions zijn bijzonder goed op dreef in Rio. Na een deugddoende zege op de openingsspeeldag tegen Groot-Brittannië volgde een overduidelijke zege tegen Brazilië (0-12). De Lions tankten tegen het gastland Brazilië wat extra vertrouwen, want vervolgens gingen ook Australië en Spanje voor de bijl in groep A. Tegen Nieuw-Zeeland werd dan wel verloren, maar de Red Lions waren toen al zeker van groepswinst en een plaats in de kwartfinale.

De Nederlandse analist Jacques Brinkman denkt echter dat Nederland gemakkelijk de finale haalt. “Het wordt dan wel een kraker tegen België, als Nederland met deze mentaliteit blijft hockeyen, winnen we gewoon van die Belgen. De weg naar de finale ligt open”, zo klinkt het bij de NOS. Nederland eindigde in groep B op de tweede plaats, achter groepswinnaar Duitsland. Oranje won wel hun kwartfinale tegen Australië met 4-0, waardoor het zelfvertrouwen bij onze Noorderburen duidelijk huizenhoog is. Tijd om daar iets aan te doen, Tom Boon en co!

“België wordt heel lastig”

De Nederlandse hockeyspelers zelf zijn heel wat bescheidener. “We hebben al een paar teleurstellingen gehad, zoals de nederlaag tegen Duitsland en het gelijkspel tegen Argentinië. Het is belangrijk om elke wedstrijd hier goed en snel af te sluiten, nu dus ook deze prima overwinning op de nummer één van de wereld. We moeten door naar het volgende duel, met België in de halve finales, en dat wordt ook heel lastig”, aldus doelman Jaap Stockmann.

Aanvoerder Robert van der Horst keek een half uur na afloop ook alweer over de wedstrijd tegen Australië heen. “Het is nu zaak om bescheiden te blijven. Daardoor blijven we scherp.”

Meer sportnieuws