Colombiaanse driemaster lost Japanse Kashima af

Print

De prachtige driemaster ARC Gloria doet voor het eerst Antwerpen aan. Foto: REUTERS

Antwerpen -

Op de Antwerpse Scheldekaaien kondigt zich een weekje ‘marine-schepen kijken’ aan. Maandag 15 augustus meert het Japanse opleidingsschip Kashima er af. Direct nadien volgt een prachtige driemaster van de Colombiaanse marine.

Colombiaanse driemaster lost Japanse Kashima af
De JDS 3508 Kashima is het vlaggenschip van de Japanse trainingsvloot. Foto: AFP

De Japanse Kashima oogt als een ‘gewoon’ grijs oorlogsschip, maar is het niet echt. Met zijn 143 meter lengte heeft het slechts één echt kanon op de voorplecht plus twee échte torpedobatterijen maar daarnaast vier ceremoniekanonnen om saluutschoten te geven (die door het stadsbestuur overigens verboden zijn).

Met zijn 370 bemanningsleden en cadetten meert het maandagochtend rond 9u af bij de zuiderterrassen (kaai 17, Sint-Michielskaai). Het 21 jaar oude schip, met achteraan de typische Japanse oorlogsvlag, blijft tot donderdagavond in Antwerpen en is dinsdag en woensdag voor het publiek toegankelijk.

Spektakel

Nog op de Schelde zal de Kashima donderdagnamiddag de volgende klant van Antwerpen begroeten: de 76 meter lange Colombiaanse driemaster ARC Gloria, eveneens een militair opleidingsschip.

De Gloria meert vrijdag rond 9.50u met zijn 40 meter hoge masten en 23 (opgerolde) witte zeilen af aan kaai 25 boven het zuiderterras, nabij het Loodswezen.

Als het weer meezit, zal dat met het nodige spektakel gebeuren. Niet alleen vaart de gracieuze driemaster steeds met achteraan een immense Colombiaanse vlag. Bovendien worden de 88 cadetten – naast 51 vaste bemanningsleden - geacht in het want te kruipen en op de ra’s plaats te nemen. Daarbij zijn ze per niveau gekleed in een van de kleurbanen van de Colombiaanse vlag en zouden ze het Colombiaanse volkslied zingen. Of dat tot op de wal zal te horen zijn, valt nog af te wachten.