90.000 mensen genieten van kleurrijke Antwerp Pride Parade

Print

Foto: Twitter Frederik Imbo

Antwerpen - Op het Antwerpse Zuid en langs de Scheldekaaien zijn zaterdagmiddag volgens de lokale politie 85.000 mensen opgedaagd voor de Antwerp Pride Parade, het hoogtepunt van de negende Antwerp Pride. Met daarbovenop nog eens 5.000 delegatieleden lag volgens de organisatie het totale aantal aanwezigen op 90.000. "Dat is een verbetering van ons vorige record met maar liefst 20.000", zegt woordvoerder Wilfried Eetezonne. Er werden wel drie personen bestuurlijk aangehouden omdat ze obscene gebaren maakten.

Het topevenement van het jaarlijkse holebi- en transgenderfestival Antwerp Pride kreeg zaterdag een stevig duwtje in de rug dankzij de mooie weersvoorspellingen. De zon was uiteindelijk weliswaar niet de hele tijd van de partij, maar de sfeer zat er bij de tienduizenden toeschouwers langs de weg duidelijk toch goed in. Zij kregen de traditionele regenboogvlag te zien aan kop van de parade, mee gedragen door waarnemend burgemeester Ludo Van Campenhout (N-VA), gevolgd door 28 wagens, trucks of andere vervoersmiddelen met verklede of net behoorlijk schaars geklede deelnemers en vergezeld door de betere beats.

Er waren trouwens ook heel wat buitenlandse bezoekers, waardoor de hotels in Antwerpen dit weekend aardig vol zitten. Onder de 52 stappende of rijdende delegaties waren zowel holebi- en transgenderverenigingen, middenveldorganisaties als bedrijven. Ook de partijen N-VA, CD&V, Open Vld, sp.a, PVDA en Groen waren vertegenwoordigd, die laatste uitzonderlijk eens niet in het groen maar met een knalroze wagen en bijhorende eenhoorn.

Na de Parade volgt nog het gratis Wave Festival met dj's op het Steenplein. Antwerp Pride duurt nog tot maandag. Zondag is het nog onder meer uitkijken naar het Closing Festival op de Grote Markt met Dana International, Sandra Kim en Nicole & Hugo, op de slotdag staat er nog een brunch gepland in Park Spoor Noord.

De lokale Antwerpse politie is dit jaar extra aanwezig op het holebi- en transgenderfestival. Zowel in burger als in uniform lopen ze achter de grote regenboogvlag aan het begin van de optocht.

Vrijdagavond werden een aantal straten parkeervrij gemaakt. In totaal werden 157 wagens getakeld, 97 GAS-pv’s werden uitgeschreven.