Shayh Alami en zijn zoon.

Shayh Alami en zijn zoon. © PN

Zoon van haatprediker vraagt begrip: “Ik ben geen terrorist”

De 17-jarige zoon (foto) van haatprediker Shayh Alami vraagt alle Belgen om begrip voor de videoboodschap die hij verspreidde. In het filmpje, waarin hij ’s nachts door de straten van Verviers doolt, vraagt hij Allah om alle christenen te doden.

yb

“Dat gebeurde tijdens de ramadan, dan doen alle moslims schietgebeden. Ik heb mij in die gebeden gericht tot god, niet tot de mensen in Verviers. Ik heb god gevraagd de moslims te helpen in deze onrechtvaardige wereld. Ik ben geen terrorist. Ik dank het Belgische volk voor zijn begrip.”

Het gerecht en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zien de zaak anders. Zij willen de jongeman en zijn vader voor de haatboodschap op het matje roepen.

Imam Alami heeft via zijn advocaat al aangekondigd dat hij zo snel mogelijk uit vakantie terugkeert om, samen met zijn zoon, tekst en uitleg te geven bij de politie. Hij beweert dat hij het gedrag van zijn zoon in deze niet steunt en wil meewerken met het gerecht. Ook zijn zoon zegt snel uit vakantie terug te keren om zich bij de politie te verantwoorden.

Jongen die oproept tot moord op christenen is zoon van omstreden haatprediker: "Het zit in de familie"

© Memri

De politie is een onderzoek begonnen naar de identiteit van een jongen die in een video in het Arabisch oproept tot moord op alle christenen. Dat schrijft La Meuse. De jongen is de zoon zijn van de Nederlands-Marokkaanse geradicaliseerde iman El-Alami Amaouch.

In de video, die op de berichtendienst Telegram werd ontdekt door de Franse vestiging van Memri, een internationaal instituut dat onderzoek voert naar de media in het Midden-Oosten, wandelt een jongen ’s nachts door de straten van Verviers. De jongen, naar schatting vijftien jaar oud, doet in het Arabisch uitspraken als ‘O Allah, vernietig de hatelijke christenen. O Allah, dood ze allemaal. Spaar er geen enkele.’

Muriel Targnion, de burgemeester van Verviers, nam de video zeer ernstig en schakelde de politie in. Die kon de jongeman inmiddels identificeren. Volgens La Meuse en de VRT ging het om de 15-jarige zoon van El-Alami Amaouch, de Nederlands-Marokkaanse geradicaliseerde imam van Dison, een kleine gemeente vlak bij Verviers. Dat werd inmiddels bevestigd door staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken.

El-Alami Amaouch is al enkele jaren actief in de extremistische kringen rond Verviers. In zijn preken is hij bijzonder radicaal. Zo bedreigde hij de slam-kritische Marokkaanse dichter Ahmed Assid. In een preek smeekte hij God diens 'tong en benen af te snijden'.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken wil hem daarom het land uitzetten. De moslimprediker kreeg de voorbije jaren twee keer het bevel het land te verlaten, maar ging in beroep. Francken omschrijft hem als de geestelijke vader van de terreurcel in Verviers. "Dus het zit in de familie..."