© Free Clinic

Free Clinic opent nieuw huis voor verslaafden

Free Clinic,de Antwerpse organisatie die hulp biedt aan mensen met een verslaving, krijgt er een huis bij. De Nomaad op Spoor Oost moet tegen de lente van 2017 de uitvalsbasis worden voor sociale activiteiten. “We willen de leegte in het leven van onze mensen opvullen.” Free Clinic zoekt via crowdfunding nog zo’n 40.000 euro, om het project rond te krijgen.

elien van wynsberghe

© Dirk Kerstens

Sociale activering is iets waar Free Clinic zich al sinds 2004 mee bezighoudt. “Er is in onze maatschappij steeds minder ruimte voor mensen die minder goed functioneren. Zwakke groepen, zoals mensen met een verslaving, vallen sneller uit door de sterke rationaliserings- en efficiëntietendens die de bovenhand neemt. Het is daarom erg belangrijk dat wij een zinvolle tijdsbesteding organiseren voor mensen die niet in het gewone arbeidscircuit terechtkunnen”, vertelt Tino Ruyters, directeur van Free Clinic. “Het probleem is echter dat we geen uitvalsbasis hebben, geen centraal punt waar onze doelgroep terechtkan om het bestaande aanbod aan activiteiten en vrijwilligerswerk te bekijken. En geen plek waar sociaal contact mogelijk is.”

Daar komt dus verandering in. Tegen de lente van 2017 moet De Nomaad zijn deuren openen op de site van Spoor Oost. Het gebouw komt vlak naast Free Clinic te liggen en wordt de uitvalsbasis voor het sociale activeringsprogramma van de organisatie. “Van hieruit zal een ruim palet aan activiteiten worden aangeboden waaronder sport, uitstappen en crea-activiteiten. Maar er is evengoed een aanbod aan vrijwilligerswerk. Mensen die door hun leefomstandigheden en door hun problemen te onstabiel zijn om aan het klassieke ritme te voldoen geven we zo een zinvolle tijdsbesteding. Op die manier gaan we verveling tegen en vullen we een leegte op zodat ze niet hervallen in hun lethargie.”

© Dirk Kerstens

Tegen oktober zou de eerste steen van De Nomaad gelegd worden. Toch is er nog een heikel punt. “We krijgen al veel steun van een aantal private sponsors maar komen nog zo’n 40.000 euro tekort om het project volledig gefinancierd te krijgen”, zegt Ruyters. “Daarom zullen we in september een crowdfundingsactie starten om de laatste centen binnen te halen, zodat het project, dat in totaal toch een 150-tal mensen op regelmatige basis zal bijstaan, gerealiseerd kan worden. Maar we hebben er alle vertrouwen in dat we daarin zullen slagen.”

www.free-clinic.be

Bekijk hieronder de ATV-reportage:

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio