© De Lijn

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Chipkaart voor bus en tram is er al in september

Dit najaar, wellicht al in september, begint De Lijn met het verdelen van de MOBIB-kaarten. Die vervangen de huidige magnetische kaarten en papieren abonnementen. Alleen 65-plussers hebben nu al zo’n kaart. Tegen eind volgend jaar zal iedere abonnee van De Lijn over een MOBIB-kaart beschikken. Ze wordt later het enige betaalmiddel, naast de sms.

Patrick van de Perre

De Lijn begint met een grote omschakelingsoperatie, waarbij alle tickets en abonnementen zoals een meerrittenkaart, Omnipas of Buzzy Pass, geïntegreerd worden in een chipkaart. De MOBIB-kaart, ter grootte van een bankkaart, zal op termijn nog de enige manier zijn om een ritje op een bus of een tram van De Lijn te betalen. Al wie opstapt, moet ‘chippen’. Daarnaast blijft alleen het sms-ticket nog bestaan.

De Lijn begint vanaf september met het systematisch vervangen van abonnementen. Voorlopig krijgen alleen mensen die een nieuw abonnement kopen of een bestaand exemplaar verlengen een MOBIB-kaart. Wie een abonnement heeft dat nog enkele maanden geldig is, moet wachten tot dat hernieuwd wordt.

Op termijn worden ook betalingen van andere vervoermaatschappijen en diensten in de kaart opgenomen. Het is de bedoeling dat gebruikers in de toekomst met hun MOBIB-kaart onder meer ook treintickets, deelwagens en -fietsen betalen.