Van Acker had zware maag-darminfectie: “Evi zal blijven vechten”

Foto: Photo News

Van Acker had zware maag-darminfectie: “Evi zal blijven vechten”

Print

Zeilster Evi Van Acker heeft enkele weken geleden een zware maag-darminfectie gehad en is daar nog niet volledig van gerecupereerd. Dat verklaart haar wisselvallig presteren op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Evi Van Acker kende gisteren een beroerde dag, waardoor haar medaillekansen behoorlijk geslonken zijn. Ze eindigde in de twee races die ze afwerkte respectievelijk zestiende en vijftiende. In het klassement zakt ze daardoor weg van de vijfde naar de tiende plaats.

‘Ik voelde me niet goed. Ik had geen kracht en eigenlijk een gemis aan alles’, zei Van Acker. ‘Ik heb geprobeerd dat een beetje te verdringen toen ik aan het varen was en er niet te veel aan te denken, maar meer zat er echt niet in. Er waren hoge golven ja en er was veel wind, maar daar heeft het niks mee te maken. Dat was het probleem niet.’

‘Het is zeer waarschijnlijk dat Evi op dit moment nog veel last heeft van een bacterie die ze begin juli in Rio opliep. Volgens de artsen is de kans is groot dat Evi deze bacterie die dysenterie veroorzaakt via het water in de baai heeft opgelopen’, zegt coach Wil van Bladel.

Dokter Johan Bellemans, hoofdarts van Team Belgium in Rio, onderzocht de zeilster woensdagavond en kon de vinger op de wonde leggen. “Enkele weken geleden heeft Evi een zware maag-darminfectie gehad. Daar is ze niet volledig van gerecupeerd. Dat maakt het moeilijk om gedurende een lange periode zware inspanningen te leveren”, aldus het BOIC.

“Schema opgesteld om haar te laten herstellen”

Na overleg met de artsen van het BOIC wordt geprobeerd om Van Acker vrijdag opnieuw aan de start te krijgen. “Samen met fysioloog Peter Hespel werd een schema opgesteld om Van Acker binnen de 36 uur die er resten tot de volgende races zo goed mogelijk te laten herstellen zodat ze het maximale uit haar energiereserves kan halen. Evi is een vechter en ze zal blijven vechten tot haar laatste snik. We geven de hoop niet op ook al zijn haar kansen uiteraard niet gegroeid.”

Het probleem is dat Van Acker niet alleen woensdag twee slechte races voer, maar ook dinsdag afsloot met een 29ste plaats. ‘Dat was gewoon een heel slechte race, maar ik blijf mijn best doen. Er is nog veel mogelijk. Maar eerst moet ik genezen,’ zei Van Acker na de races gisteren.

Vandaag/donderdag staat in de Laser Radialklasse een rustdag op het programma. Daarna volgen nog vier regatta’s en de medaillerace (om dubbele punten). Ook al is het kalf nog niet helemaal verdronken, toch zal Van Acker in de resterende races met zeer goede uitslagen moeten uitpakken om het tij nog te keren. Bovendien moet ze rekenen op misstappen van de concurrentie. Ze staat immers al 26 punten achter de huidige derde in de stand.

Meer sportnieuws