Coach Timmers: “Jammer, ik had Hans Vandeweghe graag naar België willen zien zwemmen”

Foto: BELGA

Coach Timmers: “Jammer, ik had Hans Vandeweghe graag naar België willen zien zwemmen”

Print

Ronald Gaastra, de coach van Pieter Timmers, toonde zich uiteraard in de wolken met de zilveren medaille van zijn pupil op de honderd meter vrije slag. “Alles ging gewoon zoals we het gehoopt hadden”, verklaarde hij. De Nederlander had wel nog een flinke sneer richting sportcolumnist Hans Vandeweghe in petto. “Jammer dat Timmers net geen 47.7 gezwommen heeft (hij zwom 47.80, nvdr), want ik had Vandeweghe graag naar België willen zien zwemmen.”

Precies twintig jaar nadat Gaastra als trainer van Fred Deburghgraeve al olympisch goud zag, had hij met Pieter Timmers alsnog een tweede medaille beet. “Tja, ik zei net nog: in 1996 was het goud, twintig jaar geleden zilver... Ik ga misschien nog twintig jaar moeten verderdoen om een bronzen medaille te zien”, lachte hij zijn tanden bloot bij Sporza. “Maar ach, alles ging gewoon zoals we het gehoopt hadden. We hebben een heel goede aanloop gehad, een goede voorbereiding gekend, goed getraind en alles is gelopen zoals we het wilden. Pieter was ook heel relaxed: hij liep eerst naar de verkeerde kant van de baan, maar keerde al lachend terug. Dan ben je gewoon op je gemak.”

"Een medaille is altijd het doel geweest", zei Gaastra. "Dat is iets Hollands, in België zeggen ze niet zo snel dat ze voor goud gaan. Maar ik ben en blijf een Nederlander. Je kan alleen hoog eindigen als je hoog mikt."

Gaastra had redelijk snel gezien dat er een medaille inzat voor Timmers, zei hij. “Ik heb vanwaar ik zit niet zo’n goed dieptezicht, maar op 75 meter dacht ik: hij ligt in medaillepositie! Die heisa rond de 4x200 meter-ploeg? Ach, die waren voor mij afgesloten zodra de finale erop zat. Eén ding vind ik wel jammer: dat Timmers net geen 47.7 gezwommen heeft, want ik had Hans Vandeweghe (sportcolumnist, nvdr) graag zwemmend naar België willen zien gaan.”

Vandeweghe had in een column van enkele dagen geleden het volgende geschreven: “Gaastra beweert dat Timmers 47.7 kan zwemmen. O ja? Als Timmers 47.7 zwemt, zwem ik van Rio naar huis.”

Gaastra zet kandidatuur voor job bij Nederlandse zwembond kracht bij 
 

Gaastra vertrekt na de Spelen als coach bij de Vlaamse Zwemfederatie. Zijn aflopend contract wordt niet verlengd, hij moet een stap opzijzetten omdat de VZF Rik Valcke als enige hoofdtrainer in dienst wil houden nu de topsportcentra in het zwemmen van Wachtebeke en Antwerpen samensmelten. Valcke traint in Wachtebeke onder meer Louis Croenen, Gaastra heeft in Antwerpen toppers als Timmers en Kimberly Buys onder zijn hoede.

De 57-jarige Brabander, die twintig jaar geleden Frederik Deburghgraeve naar olympisch goud op de 100 schoolslag leidde, voerde onlangs tijdens het EK in Londen al een gesprek met KNZB-directeur Jan Kossen. Onderwerp was de functie die kort daarna vrijkwam door het vervroegde vertrek van Joop Alberda.

In principe ziet Gaastra de voorgestelde constructie, met een directeur die over alle zwemtakken gaat en daaronder een aparte bondscoach zwemmen, niet zitten. "Dit is niet wat ik ambieer. Ik wil onafhankelijk kunnen werken, zoals Jacco Verhaeren ook deed bij de KNZB. Als hoofdcoach of 'performance director', noem het maar. Iemand die kan sturen, zonder dat hij eigenbelang heeft."
De zeer teleurstellende prestaties van de Nederlandse zwemploeg in Rio zijn volgens Gaastra mede het gevolg van het rumoerige vertrek van Alberda, amper een maand voor de start van de Spelen. "Ze hebben een moeilijke aanloop gehad met conflicten links en rechts. Die 'rimpels' waren al langer zichtbaar en dat werkt door". Toekomst heeft de Nederlandse ploeg volgens hem zeker. "Eén ding is duidelijk: er staan goede trainers aan het blok en er liggen goede zwemmers in het bad. Talenten als Marrit Steenbergen en Maarten Brzoskowski gaan over vier jaar scoren op de Spelen, daar hoeft Nederland zich geen zorgen over te maken."
 

Meer sportnieuws