© EPA

Sjeik houdt barbecue in natuurgebied bij Venlo: asielzoekers sjouwen partytenten

Heibel over een barbecue, in de Duitse grensgemeente Nettetal. De emir van Dubai hield in juli een grillfestijn van een uur in beschermd natuurgebied. En asielzoekers mochten de partytenten aanslepen.

mw

Een exclusieve barbecue van de emir van Dubai, sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, in het beschermde natuurgebied Krickenbecker Seen net over de Nederlands-Limburgse grens bij Venlo, heeft voor opschudding gezorgd. De barbecue van de sjeik, eind juli, was een vluggertje. Aangevraagd door het consulaat van de Verenigde Arabische Emiraten, waarvan de sjeik premier en vicepresident is, snel-snel goedgekeurd door de waarnemende burgemeester en al even voortvarend georganiseerd. Om aan alle wensen van de sjeik te voldoen, vorderde de gemeente acht asielzoekers op om partytenten en alle benodigdheden voor het grillfestijn naar het natuurgebied te sjouwen. Ze deden dat ‘vrijwillig’ en kregen geen cent. Op zich geen probleem. De asielzoekers wilden graag iets terugdoen voor de gemeente die hen opvangt. Maar als ze geweten hadden dat het voor de emir van Dubai was, hadden ze zich wellicht bedacht: “De Golfstaten doen niets voor vluchtelingen”, zegt een van hen aan de Rheinische Post.

Vermogen van acht miljard

Alle kosten die de gemeente deed, waren voor rekening van de emir. Maar omstreden is de gastvrijheid in natuurgebied nog steeds. Lokale natuurbeschermers en oppositie vinden het ongehoord dat de waarnemende burgemeester het kwetsbare vijvergebied heeft laten gebruiken voor het evenement.

Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum (67) is vader van 23 kinderen, van wie twee bij een halfzus van de koning van Jordanië. Hij is sinds 2006 aan de macht in Dubai, dat hij heeft doen uitgroeien tot een toeristisch en zakencentrum van formaat, gesymboliseerd door het hoogste gebouw ter wereld, de Burj Khalifa. De schattingen van zijn vermogen lopen uiteen, van vijf miljard tot ‘minstens’ acht miljard euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER