© EPA

Cancellara: “Dit is een perfecte manier om mijn carrière af te sluiten”

Fabian Cancellara toonde zich overgelukkig met het winnen van de gouden medaille in de olympische tijdrit op de Spelen van Rio. Zijn triomftocht betekent echter niet dat de 34-jarige Zwitser terugkomt op zijn beslissing om afscheid te nemen van het wielrennen op het einde van dit seizoen.

LEES OOK. Cancellara plaatst met olympische titel grandioos orgelpunt op indrukwekkende carrière

“Het was mijn laatste kans om nog eens een olympische medaille te winnen”, vertelde een duidelijk geëmotioneerde Cancellara op de persconferentie na de tijdrit. “Deze zege verandert wel niets aan mijn beslissing om te stoppen met wielrennen. Het is ongelooflijk dat ik hier vandaag de gouden medaille win. Ik heb er geen woorden voor. Ik ben door hoge pieken en diepe dalen gegaan sinds de Olympische Spelen van Londen in 2012. Op het einde van het seizoen afscheid kunnen nemen met een gouden medaille, is een perfecte manier om mijn carrière af te sluiten. Het was mijn laatste grote tijdrit. Meer dan een uur alleen fietsen, dat is lang. Ik moest nog wat krachten overhouden voor het einde. Ik ben zeer trots op de manier waarop ik vandaag gereden heb.”

© AFP

“Natuurlijk ben ik teleurgesteld”

Tom Dumoulin was afgereisd naar Rio voor niets minder dan de gouden medaille, maar de 25-jarige Nederlander moest uiteindelijk vrede nemen met het zilver. “Ik had maar één doelstelling en dat was de gouden medaille. Natuurlijk ben ik teleurgesteld. Maar op het olympisch podium staan is wel iets speciaals, zeker na mijn polsblessure die ik opliep in de Ronde van Frankrijk. Als ik zie waar ik enkele weken geleden stond, ben ik toch nog blij met wat ik vandaag gepresteerd heb. Ik had een goede kans om het goud te winnen, maar het heeft niet mogen zijn.”

Tourwinnaar Chris Froome mocht samen met Cancellara en Dumoulin als derde mee op het podium. De Brit was tevreden met het brons. “Ik mag niet ontgoocheld zijn, zeker niet na het seizoen dat ik gereden heb. Fabian was veruit de sterkste vandaag. Ik heb geen enkele spijt, ik heb alles gegeven wat ik kon. De omstandigheden waren moeilijk. Ik had niet de benen om nog harder te fietsen.”

© Photo News

Cancellara plaatst met olympische titel grandioos orgelpunt op indrukwekkende carrière

© AFP

In wat misschien wel de allerlaatste race uit zijn carrière is heeft Fabian Cancellara olympisch goud veroverd. De Zwitserse Spartacus won woensdag in Rio verrassend de gouden medaille in de olympische tijdrit. Voor de 35-jarige beer van Bern (niet van Brecht) is het na Peking 2008 zijn tweede olympische titel tegen de klok, een grandioze afsluiter van een indrukwekkende carrière. Het zilver ging naar een door polsblessure geteisterde Nederlander Tom Dumoulin, het brons naar de Britse topfavoriet en Tourwinnaar Chris Froome.

LEES OOK. Cancellara: “Dit is een perfecte manier om mijn carrière af te sluiten”

Het olympisch parcours was nochtans niet op het lijf geschreven van Fabian Cancellara: met een tijdrit van 54,5 kilometer en daarin twee keer twee hellingen (1,3 km aan 9,4 % en 2,1 km aan 6,8 %) waren betere klimmers als Froome en Dumoulin eerder in het voordeel.

Maar Chris Froome oogde duidelijk minder fris dan in de Tour de France en Tom Dumoulin was niet helemaal hersteld van de polsblessure die hij opliep in Frankrijk. En dus waren ze niet opgewassen tegen een oppermachtige Fabian Cancellara, die als geen ander had gepiekt naar deze olympische tijdrit.

© Photo News

De Zwitserse bonk had zich na enkele jaren in de schaduw van Tony Martin en Tom Dumoulin dit jaar opnieuw op het tijdrijden gesmeten. Zo won hij chronoritten in de Ronde van de Algarve, Tirreno-Adriatico en de Ronde van Zwitserland. e concurrentie was gewaarschuwd. En de voortekens kwamen uit.

Cancellara liet aan het eerste tussenpunt al meteen de beste tussentijd noteren. De enige die hem onderweg een beetje kon bedreigen was de Australiër Rohan Dennis. De ex-werelduurrecordhouder zette de beste tussentijd na het tweede tussenpunt, maar op de steile helling verloor Dennis van zijn pluimen. Toen de Australiër ook nog moest afrekenen met een lekke band, lag de weg naar goud helemaal open voor Fabian Cancellara.

© AFP

In wat misschien wel de laatste echte race uit zijn leven zou worden knalde Cancellara elke kilometer verder weg van zijn naaste belagers. Chris Froome was vooraf de absolute topfavoriet, maar de Brit kampte toch duidelijk met een beetje vormverlies na zijn overwinning in de Tour de France. Froome slaagde er dus niet in om het kunststukje van Bradley Wiggins - olympisch goud in hetzelfde jaar als een eindzege in de Tour - te evenaren. Meer zelfs, Froome moest het zilver zelfs nog aan Tom Dumoulin laten. De Nederlander, die in de Tour nog een zware polsblessure opliep en niet kon nijpen met zijn geteisterde hand, eindigde als tweede. Op halve kracht, een wereldprestatie.

Magnifiek orgelpunt op indrukwekkende carrière

Dumoulin (op 47 seconden) en Froome (op 1 minuut 2 seconden) finishten echter ruimschoots achter Fabian Cancellara. Die plaatst zo een geweldig orgelpunt op een weergaloze carrière. Op het palmares van de 35-jarige wielerheld staan onder meer overwinningen in de Ronde van Vlaanderen (3x), Parijs-Roubaix (3x) E3 Harelbeke (3x) en Milaan-Sanremo (1x) en vier wereldtitels tijdrijden. En nu dus ook een tweede olympische gouden medaille. Ook in 2008 pakte hij olympisch goud in het tijdrijden. Zo heeft Fabian Cancellara in zijn afscheidsjaar toch zijn topoverwinning beet. In het voorjaar greep hij nipt naast de zeges in Gent-Wevelgem, E3 Harelbeke en de Ronde van Vlaanderen. Hij won wel de Strade Bianche. Op het einde van het seizoen hangt hij zijn fiets aan de haak. Of stopt hij er meteen mee, op een absoluut hoogtepunt?

Onze landgenoot Tim Wellens ging te voortvarend van start en strandde uiteindelijk op de twintigste plaats.

Top 10

1. Fabian Cancellara (Zwitserland)1u12’15”

2. Tom Dumoulin (Nederland)+47”

3. Chris Froome (Groot-Brittannië)+1’02”

4. Jonathan Castroviejo (Spanje)+1’06”

5. Rohan Dennis (Australië)+1’10”

6. Maciej Bodnar (Polen)+1’50”

7. Nélson Oliveira (Portugal)+2’01”

8. Jon Izagirre (Spanje)+2’06”

9. Geraint Thomas (Groot-Brittannië)+2’37”

10. Primož Roglic (Slovenië)

© EPA

© AFP

© REUTERS

© Photo News

© EPA

© AFP

© Photo News

© Photo News

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio