© BELGA

Van Tichelt legt uit hoe hij aan blauw oog kwam en waarom hij feiten ontkende

Judoka Dirk Van Tichelt bekocht een nachtje feesten na zijn bronzen medaille in Rio met een vechtpartij, een blauw oog en een kennismaking met de lokale politie. De judoka zelf deed hard zijn best om alles te ontkennen maar het BOIC bevestigde wel de feiten. “Maar we zien geen reden om hem naar huis te sturen.”

jpdv, bvc

De 32-jarige Beer van Brecht verscheen met een joekel van een blauw oog op de persconferentie van gisteren. Toen hij er vragen over kreeg, veegde hij die meteen weg met “het resultaat van zijn kamp of bronzen medaille.” Nochtans was er van een blauw oog of verwonding in het aangezicht niks te zien na de kamp of tijdens de podiumceremonie maandagavond.

Volgens de Braziliaanse pers belandde Van Tichelt in de nacht van maandag op dinsdag in het ziekenhuis. Hij en zijn sparringpartner Matthias Casse werden aan de ingang van het Best Western hotel bestolen door een callgirl. De smartphone van Casse zou daarbij gestolen zijn, waarna Van Tichelt probeerde binnen te raken in het hotel waar het meisje zich verschanste. Daarbij zouden klappen zijn gevallen. De judoka werd geraakt aan het linkeroog en moest voor verzorging overgebracht worden naar het ziekenhuis.

"Klacht ingediend"

"Mijn sparringpartner stond met een meisje te praten en besefte plots dat zij zijn gsm gestolen had", vertelt Van Tichelt aan Sporza. "Het meisje liep dan een hotel binnen. Mijn vriend was kwaad, maar mocht het hotel niet in van de security. Er werd wat getrokken en geduwd en ik probeerde de twee partijen uit elkaar te halen. Zo heb ik een slag gekregen van iemand van de security. Ik heb er zelf de politie bijgehaald en heb een klacht ingediend."

Vreemd genoeg bleef Van Tichelt in eerste instantie de feiten ontkennen. "Rio is zo'n mooie stad. Er wordt al zo vaak gezegd dat het hier gevaarlijk is, ik wou niet dat de stad nog een slechtere naam kreeg. Bovendien wou ik zelf de vreugde van mijn medaille en de Spelen behouden. Wij krijgen af en toe wel eens kloppen in het judo, dus ik dacht: "ik zal zeggen dat het daarvan komt"."

"Geen reden om hem naar huis te sturen"

Eddy De Smedt, delegatieleider van de Belgische ploeg, bevestigde het incident. Hij riep Van Tichelt bij zich en vroeg hem om opheldering. “Er is geen reden om hem naar huis te sturen”, zegt De Smedt. “Dit is een duidelijk geval waar hij het slachtoffer is geworden, niet hij is het die over de schreef is gegaan.”

In de code of conduct, die atleten op hun rechten en plichten wijst, staat wel uitdrukkelijk dat Rio 2016 een andere situatie is dan Londen 2012. Er werd atleten op het hart gedrukt om het officiële transport te gebruiken en zich zo weinig mogelijk te begeven in buurten waar de veiligheid niet kan worden gegarandeerd.

Nog volgens het BOIC staat in het politieverslag duidelijk dat Van Tichelt het slachtoffer was en dat de fout bij de Braziliaan lag.

Andere versie

Intussen kreeg het verhaal heel wat aandacht in de media en duiken er ook andere versies van de feiten op. Zo stuurde de directie van het hotel een andere verklaring de wereld in: “Judoka Van Tichelt probeerde de deur te forceren terwijl hij een callgirl achtervolgde. Hij viel de receptionist aan, die zich verdedigde, waarop de politie arriveerde en Van Tichelt in de boeien sloeg.”

"Ik ben er zelf ook van geschrokken hoe snel dat allemaal gaat en wat ze er allemaal bijhalen", aldus Van Tichelt. "Dat is compleet uit de lucht gegrepen. Ze maken daar nu een hele grote verhaallijn van en dat is een beetje jammer. Ik wou de naam van de Olympische Spelen net niet besmeuren dus dit is spijtig. Ik wil het incident graag afsluiten en opnieuw genieten van mijn medaille."

Meer sportnieuws