© Mia Uydens

Noordelijkste café van België doet de deuren dicht: “Mannen naar toilet in België, vrouwen in Nederland”

Ad en Rietje Maas stoppen eind deze maand als uitbaters van café Moskes in Meersel-Dreef (Hoogstraten). Als er geen opvolger komt, verdwijnt een van de merkwaardigste cafés van ons land én van Nederland.

Ronny van den Ackerveken

Het kleine Meersel-Dreef is op toeristisch gebied vooral bekend van de Mariagrot en de speeltuin bij het Kapucijnenklooster. Ook het meest noordelijke punt van België kan er bezocht worden. Maar nog interessanter is het net iets zuidelijker gelegen café Moskes, waar je niet merkt of je in België of Nederland staat.

© Mia Uydens

“Op deze plaats was in de negentiende eeuw al een café”, zegt Ad Maas (67). “Later is er een stuk bij aangebouwd, tot op Nederlands grondgebied. Er zijn decennia geleden wel gesprekken geweest tussen België en Nederland om de grensstenen te verplaatsen, maar dat is nooit gebeurd. Door dat historisch geschil loopt de grens nog steeds dwars door het café. De mannentoiletten zijn in België en de vrouwen moeten hun behoefte doen in Nederland. De grenssteen voor het café aan de kant van de Dreef is duidelijk zichtbaar. We hebben ook nog een steen op de grens aan de andere kant van het gebouw. Die is wel goed verstopt tussen de bezems die daar zijn geplaatst.”

Wie nog wil binnenstappen in Moskes moet niet te lang wachten. Na 31 jaar stoppen Ad en Rietje eind deze maand. “Er is nog geen overnemer. We zien wel wat er met het gebouw gaat gebeuren. Voor ons blijven er veel mooie herinneringen.

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio