© AFP

Euforische Van Tichelt: “En nu feesten!”

Dirk Van Tichelt was door het dolle heen na zijn ietwat verrassende bronzen medaille. De Belgische judoka klopte in de kamp om de derde plaats in de klasse tot 73 kilogram de Hongaar Miklos Ungvari en was uiteraard door het dolle heen. “Wat een perfecte dag! Rio is mijn stad!”, klonk het euforisch.

Lars Godeau

Een bronzen medaille pakken op de Olympische Spelen, daar gaat een mens al eens gek van doen. “En nu feesten, woehoe!”, klonk het uit de mond van een dolgelukkige Dirk Van Tichelt. “Ieder toernooi wil ik om de medailles kampen, vandaag is het gelukt. Wat een perfecte dag”, vatte hij zijn gevoelens samen bij Sporza. “"Toen ik vanmorgen opstond, wist ik niet wie mijn eerste tegenstander zou worden", legt Van Tichelt uit. "Zoals op ieder toernooi heb ik het match per match aangepakt en vertelde mijn coach mij telkens tegen wie ik zou vechten. Dat rendeert, want zo zit ik met mijn gedachten altijd bij de volgende match.Dat ik de halve finale verloor tegen de Japanner Shohei Ono (de nummer vier van de wereld, nvdr.), is geen schande. Hij was de te kloppen man vandaag”.

"Rio is mijn stad!"

Vooral zijn overwinning tegen 's werelds nummer 1 Changrim An baarde vroeger op de dag opzien. Maar voor Van Tichelt was het niet eens zo'n verrassing. "Op training heb ik tegen zo'n jongens ook steeds mijn kans, gaat het gelijk op. De verschillen in de min 73 kg zijn zo klein."

De strijd om het brons, die won hij uiteindelijk met ippon van de Hongaar Miklos Ungvari. “Het toernooi winnend kunnen afsluiten, is natuurlijk leuker dan eindigen met een nederlaag. Dat het al twintig jaar geleden is dat een Belgische judoka nog eens een medaille pakte op de Olympische Spelen? Toen was ik toch ietsje jonger”, vertelde de 32-jarige Beer van Brecht.

Brons pakken in Rio, het was overigens geen primeur voor de Belg. Op het WK van 2013 eindigde hij ook als derde. “Rio is mijn stad, hé”, glunderde hij. “Hier wil ik gerust nog wel eens terugkomen", bekende hij.

"Stoppen? Ik ga sowieso door"

Op het fysieke vlak kende Van Tichelt, ondanks de vijf gevechten die hij moest leveren, weinig problemen. "Ik was vandaag heel goed in vorm. Alleen na de match tegen An was mijn rechterarm wat verzuurd. Ik kende daarna wat geluk dat de wedstrijden voor die van mij golden scores waren (verlengingen), zodat ik voldoende kon recupereren met het oog op de match tegen Iartcev. Daarna was ik helemaal top."

Acht jaar geleden werd Dirk Van Tichelt Europees kampioen in Lissabon. Schat hij deze olympische medaille hoger in? "Vandaag heb ik wel eens verloren he", luidde het met een kwinkslag. "Maar Olympische Spelen zijn er maar één keer om de vier jaar, een EK is er elk jaar."Aan stoppen op een hoogtepunt denkt Dirk Van Tichelt, 32, helemaal niet. "Ik ga sowieso door. Zolang ik ervan geniet, zoals op dit moment, kan je niet stoppen. Maar nu ga ik eerst wat rusten en van deze medaille genieten."

Coach: "Vieren met Belgisch biertje"

Robert Krawczyk begeleidt Dirk Van Tichelt al enkele jaren. De bronzen medaille die zijn pupil maandag in Rio veroverde, maakte bij de 38-jarige Pool veel los."Ik ben een erg gelukkige coach", reageerde Krawczyk, een voormalig Europees kampioen in de min 81. "We hebben in de voorbereiding op deze Spelen heel wat problemen moeten overwinnen. Dirk sukkelde met verschillende blessures, aan de enkel, de elleboog, de vinger. Altijd was er wel iets. Maar dat hoort nu eenmaal bij judo. Deze medaille is een hele mooie beloning voor alle arbeid die we hebben verricht, niet alleen Dirk en ik maar ook het hele team achter ons, de sparringpartners incluis.""Dirk verdiende deze medaille eigenlijk al acht jaar geleden, en vier jaar geleden eveneens. Ik ben dus niet helemaal verrast dat hij nu wel op het podium mag staan", vervolgde de Poolse trainer. "Dirk heeft de ideale leeftijd bereikt. Als hij blessurevrij kan blijven, zullen er nog mooie prestaties volgen.""Of we een feestje gaan bouwen? Ik ben op dit moment erg moe, maar we verdienen wel een goed Belgisch biertje vind ik", besloot Van Tichelts coach met een kamerbrede glimlach.

Meer sportnieuws