© AFP

“100-tal doden bij demonstraties in Ethiopië”

Bij anti-regeringsbetogingen in Ethiopië zijn volgens Amnesty International rond de 100 mensen omgekomen. De veiligheidstroepen schoten met scherp op de demonstranten in de regio Oromia in de buurt van de hoofdstad Addis Abeba en in de noordelijke regio Amhara. Dat meldde de mensenrechtenorganisatie maandag. Honderden anderen liepen tijdens het weekeinde verwondingen op, klinkt het voorts.

Duizenden demonstranten hadden politieke hervormingen en een onafhankelijke justitie geëist. Alleen al in de stad Bahir Dar in het noorden van het land werden op een en dezelfde dag minstens 30 mensen gedood. De Ethiopische veiligheidstroepen hebben systematisch excessief geweld gebruikt, zei een medewerkster van AI. Ze sprak van “misdaden” en wil dat de verantwoordelijken gestraft worden. Ze eist bovendien dat de mensen die werden gearresteerd tijdens de demonstraties, worden vrijgelaten.

In Oromia duurt het protest al maanden. Ze zijn onder meer gericht tegen de uitbreiding van de stadsgrenzen van Addis Abeba. Critici vrezen dat dit tot een benadeling van de plattelandsbevolking zal leiden. Ethiopië, in de Hoorn van Afrika, wordt beschouwd als een van de armste landen ter wereld. Er wonen ongeveer 100 miljoen mensen.

© AP

© AFP

© AFP

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

Vastgoed

Jobs in de regio