© Belga

© Belga

© Reuters

© PN

© Belga

© Belga

© Belga

© Belga

© PN

© PN

1 / 10

Judoka Dirk Van Tichelt bezorgt België onverwacht tweede medaille in Rio

Dirk Van Tichelt is er maandagavond in geslaagd om een olympische medaille te veroveren in het judo in de klasse tot 73 kilogram. De ‘Beer van Brecht’ (IJF 18) won zijn kamp om het brons tegen de Hongaar Miklos Ungvari (IJF 19), de vice-olympische kampioen van vier jaar geleden in Londen.

md

De 32-jarige Dirk Van Tichelt nam in Rio voor de derde keer deel aan de Olympische Spelen. Na een vijfde plaats in Peking en een negende in Londen hoopte hij dit keer op het podium te staan van de klasse tot 73 kg. En klasbak Van Tichelt slaagde ook in die missie. Na een met ippon kansloos verloren halve finale tegen de Japanner Shohei Ono, herpakte Van Tichelt zich geweldig in de herkansings-kamp om het brons. Tegen de Hongaar Miklos Ungvari (IJF 19), de vice-olympische kampioen van vier jaar geleden in Londen, maakte hij het zelf af met een ippon. Met dank aan een stevige armklem, halfweg de kamp.

Het is de twaalfde judomedaille voor België in de geschiedenis, de eerste bij de mannen sinds het brons voor Harry Van Barneveld in Atlanta 1996. Lees de reactie van Van Tichelt hier.

Stunt tegen nummer één van de wereld

Van Tichelt begon uitstekend aan het toernooi. Na een vlotte zege in de tweede ronde (ippon tegen de Qatarees Morad Zemouri (IJF 94), versloeg hij in de derde ronde zowaar de nummer één van de wereld Changrim An. Van Tichelt klopte de Zuid-Koreaanse topfavoriet voor het goud dankzij een waza-ari halfweg de wedstrijd. Het was de eerste keer dat “de beer van Brecht” kon winnen van de Zuid-Koreaan. In de kwartfinales volgde een spannend duel met de Rus Denis Iartcev, de nummer dertien van de wereld. Van Tichelt scoorde al na één minuut een waza-ari en pakte nadien ook een yuko. Nadien scoorde Iartcev nog wel een waza-ari, maar Van Tichelt hield knap stand.

Verlies tegen oppermachtige Ono

Dat leverde hem een plaatsje in de halve finales op.Van Tichelt verloor zijn halve finale met ippon tegen de Japanner Shohei Ono, nummer vier van de wereld en tweevoudig wereldkampioen (2013 en 2015). Shohei had eerder ook al waza-ari en yuko gescoord. Geen schande voor Van Tichelt, want de Japanner zou zich even later ook oppermachtig naar het goud vechten. Ono was in de finale ook met ippon te sterk voor de Azerbeidzjaan Rustam Orujov. Tweevoudig wereldkampioen Ono voorkwam zo een nieuw fiasco voor zijn land. Vier jaar geleden moesten de Japanners Londen zonder één enkele olympische judotitel bij de mannen verlaten. In Japan, bakermat van het judo, werd dat als een vernedering ervaren. Op de Spelen in Rio zit het land nu aan zes medailles. Naast het goud van Ono kwam er vijf keer brons uit de bus. Ono was de topfavoriet. Hij is al twee jaar ongeslagen.

Van Tichelt is de derde landgenoot die in Rio op de tatami komt. Zaterdag strandde Charline Van Snick, in Londen 2012 nog goed voor olympisch brons, in de tweede ronde van de klasse tot 48 kg, een dag later ging Jasper Lefevere er in de openingsronde uit. Later komen ook nog Joachim Bottieau (-81) en Toma Nikiforov (-100) in actie in Rio.Enkele foto's van eerder op de dag

© BELGA

© Photo News

© BELGA

© REUTERS

© Belga

Meer sportnieuws